23948sdkhjf

Dansk satellit skriver europæisk rumhistorie

Minisatellit fra Aalborg Universitet bliver den 16. august fragtet ud til Den Internationale Rumstation (ISS), hvorfra den skal sendes i kredsløb.
Satellitten AAUSAT5 skal være klar til at blive sendt i kredsløb om jorden, når Danmarks første astronaut, Andreas Mogensens, mission til rumstationen begynder i starten af september. Mens astronauten kommer op med en russisk Soyuz-raket 2. september, tyvstarter Aalborg-satellitten altså allerede nu med en rejse, som også har bragt den over USA og en sværm af krævende sikkerhedsprocedurer.

- Det bliver det suverænt mest gennemtestede produkt, vi nogensinde har sendt op, fordi ESA har stillet meget store krav til kvalitet og test. Her til sidst er NASA og den japanske rumfartsorganisation JAXA også inde over, fordi vores satellit skal op med raketten fra Japan. Så vi har med alle de store at gøre, fortæller lektor Jens Dalsgaard Nielsen fra Institut for Elektroniske Systemer.

De tre AAU-satellitter, som tidligere er sendt i rummet, blev frigivet fra ubemandede raketter. Men det er første gang, at ESA tager en satellit bygget af studerende med ombord på Den Internationale Rumstation, og det er første gang i det hele taget, at ESA prøver at gøre NASA kunsten efter og sende små cubesats i kredsløb direkte fra ISS.

Ruminteresserede kan komme og se med
Satellit-premieren er sikret stor bevågenhed, fordi astronaut Andreas Mogensen samtidig vil befinde sig på rumstationen. Satellitgruppen i Aalborg fortæller gerne om deres rolle, så dørene til laboratoriet bliver slået op på vid gab flere gange i de kommende uger.

- Vi holder åbent i satellitlaboratoriet både på søndag, hvor AAUSAT5 skal op, og 2. september, når Andreas Mogensen følger efter. Og selvfølgelig igen når det helt store øjeblik kommer, hvor vores satellit skal ud gennem luftslusen og frigives i rummet fra rumstationen, men det er endnu ikke fastlagt, præcis hvornår det bliver, oplyser lektor Jesper Abildgaard Larsen.

Med i samme beholder som AAUSAT5 er en kommerciel satellit fra Aalborg-virksomheden GomSpace, der er startet af pionerer fra universitetets satellitprogram.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.088