Nyt millionprojekt: - Vi skal grundlæggende gentænke måden, vi producerer elektronik på

83 procent af verdens elektronikaffald går tabt eller håndteres uforsvarligt. Det skal ændres med en ny målrettet indsats med Teknologisk Institut i spidsen.
Projektet "Recirkuler elektronik – en vej til cirkulær produktion" skal nu hjælpe danske elektronikvirksomheder med at minimere forbruget af kritiske råmaterialer og øge genanvendelsen.
- Vi skal grundlæggende gentænke måden, vi producerer elektronik på. Ved at designe til genbrug og reparation kan virksomhederne både reducere deres miljøpåvirkning og styrke deres konkurrenceevne på et marked, hvor EU stiller stadigt skarpere krav til produkternes holdbarhed, udtaler Zachary Davis, souschef ved Teknologisk Institut.
Det nye initiativ kommer på baggrund af, at Industriens Fond tidligere har offentliggjort, at man vil støtte en række cirkulære initiativer - en af bevillingsmodtagerne var i den forbindelse Teknologisk Institut.
Cirkulær frem for lineær
Projektet vil udover Teknologisk Institut blive drevet af Made, Manufacturing Academy Denmark.
De to parter vil konkret analysere produktionsprocesser hos 30 indtil videre unavngivne elektronikvirksomheder for at kortlægge deres materialeforbrug og identificere, hvor der er størst potentiale for genbrug:
- Vi skal indhente ny viden om, hvordan vi udvikler konkrete værktøjer og metoder, der gør det nemmere og billigere for virksomhederne at genbruge komponenter og reparere elektroniske produkter som printplader. I Made har vi hjulpet virksomheder med at automatisere monteringen af printplader, nu skal vi vise, at det muligt at demontere komponenter og anvende dem igen, så processen bliver cirkulær frem for lineær. Det er afgørende, at nogle virksomheder har modet og viljen til at gå forrest, udtaler Nigel Edmondson, CEO for Made.
Redesigne printplader
Projektet vil videre undersøge mulighederne for at producere mere bæredygtig elektronik ved at printe komponenter, der skal kunne reducere materialeforbruget.
I projektets praktiske fase vil virksomhederne arbejde med implementere konkrete løsninger, der kan genbruges på tværs af elektronikindustrien.
Eksempelvis vil printplader blive redesignet til at bruge færre materialer og kunne skilles ad i rene materialefraktioner, hvilket gør det muligt at genbruge værdifulde metaller og mineraler.
Nogle af de deltagende virksomheder vil få mulighed for at teste de nye produktionsmetoder direkte i deres produktion. Målet er at reducere materialespildet med 20 procent og CO2-udledningen med 30 procent.
Bagefter vil man gøre løsningerne tilgængelig for resten af branchen gennem et nyt dansk netværk for cirkulær elektronikproduktion.
Projektet er støttet af Industriens Fond med 2.9 millioner kroner.
Projektet tager afsæt i EU’s Ecodesign-forordning, der stiller nye krav til cirkularitet i produktionsindustrien i Europa.