Dansk komponent-virksomhed vinder kopisag mod Huawei og Sony
Den danske virksomhed Sonion, der udvikler komponenter til høretelefoner og headsets, har fredag fået medhold i en kopisag mod de internationale giganter Huawei og Sony.
Det fremgår af en meddelelse på Østre Landsrets hjemmeside.
Landsretten har givet det danske selskab medhold i, at der skal nedlægges et midlertidigt påbud og forbud i striden. Samme resultat kom Sø- og Handelsretten frem til i juni sidste år.
Indgrebet gælder nogle bestemte høretelefoner, som ifølge Sonion indeholder teknologi, som udgør en krænkelse af det danske selskabs rettigheder.
Fredagens afgørelse er ikke det sidste ord i striden. Den gælder netop foreløbige forbud og påbud, indtil en egentlig retssag om, hvorvidt der er sket krænkelse af det danske selskabs rettigheder, kan blive gennemført.
I kendelsen har landsretten samtidig bestemt, at Sony og Huawei hver skal betale yderligere 800.000 kroner i sagsomkostninger i forhold til Sø- og Handelsrettens afgørelse. Desuden skal de to parter hver betale 1,1 million kroner i kæremålsomkostninger.
Opgøret om de foreløbige indgreb er ret omfattende. Kendelsen fylder 94 sider.
Kernen i sagen er en teknologi, der opfanger vibrationer i kæbebenet og derfor kan bruges til at identificere og isolere en stemme. Det kaldes en Voice Pick Up Bone Sensor.
Teknologien er værdifuld, da stemmen kan isoleres fra støj fra omgivelserne.
Sonion kom på markedet i 2019 med produktet, som blev solgt til Huawei. Men salget stoppede i 2021, da Huawei kom med sit eget headset med netop en Voice Pick Up Bone Sensor.
Sensoren var udviklet af den underleverandør, som Sonion havde solgt til, nemlig den kinesiske koncern Goertek.
Senere kom Sony på markedet, ligeledes med en sensor leveret af Goertek.
I den omfattende kendelse konkluderer landsretten fredag, at det er sandsynliggjort, at Huaweis og Sonys produkter krænker Sonions rettigheder.
/ritzau/