23948sdkhjf

Tech-iværksætters nyansatte internationale specialist trillede tommelfingre i månedsvis

Iværksættervirksomheden Vertikal AI måtte vente i fire måneder, før deres nye medarbejder fra Argentina slap igennem myndighedernes nåleøje. Efter pres fra blandt andet DI skrues tempoet på sagsbehandlingen nu op.

15 nye arbejdspladser i løbet af tre år – og gerne endnu flere i de næste. Det er ambitionerne hos administrerende direktør Allan Larsen, der har sendt softwarevirksomheden Vertikal AI i Vejle på en vækstrejse med amerikansk kapital i ryggen.

Men et nervepirrende og kompliceret forløb, hvor det tog fire måneder mod forventet seks uger at få lov til at ansætte en ingeniør fra Argentina, er situationen en anden. Allan Larsen kan i dag godt frygte, at det bliver så besværligt og ekstra dyrt, at hente udenlandske medarbejdere til Danmark, at vækstrejsen lider et knæk.

Direktøren sidder i dag med en dårlig smag i munden på Danmarks vegne. For hvorfor skal det være så svært at ansætte internationale specialister til gavn for både virksomheden og samfundet?

"Uanstændig behandling"

- Det er uanstændigt, at behandle folk, der kommer til Danmark, på den her måde. Et er naturligvis virksomhedens vækstmuligheder. Men vi taler om mennesker af kød og blod, der er villige til at rive pælene op i deres hjemland og tage chancen her i landet. Jeg forstår ikke, hvorfor der skal spændes ben for højtuddannede specialister, når vi mangler så meget arbejdskraft her i landet, siger Allan Larsen.

Lad os skrue tiden tilbage til maj 2021. Her slog virksomheden en ledig stilling op som specialingeniør inden for virksomhedens kerneforretning. Vertikal AI bygger software og kunstig intelligens til overvågning af vindmøller, hvor der samles og bearbejdes store mængder sensordata til brug ved vedligehold.

Allan Larsen har store vækstforventninger, efter at virksomhedens platform har fået et gennembrud med brug af kunstig intelligens til processerne. Nu lanceres flere services, hvilket skaber behov for at hyre såkaldte overvågningsingeniører med særlige kompetencer inden for virksomhedens kerneområdet.

Ingen danske kandidater

Der findes danske ingeniører fra vindmølleindustrien, som kan løse opgaven. Men generelt er de for få, og som mindre virksomhed er det ekstra vanskeligt at tiltrække den type specialister. Blandt ansøgerne var der derfor heller ingen danskere med de rigtige kvalifikationer, fortæller Allan Larsen og fortsætter:

- Derimod var der mange ansøgere fra andre lande. De var meget dygtige og passede ind i jobbet. I forvejen prioriterer vi at have et internationalt team, og vores forretningssprog er engelsk, så det gav rigtig god mening at ansætte en international kandidat.

Valget faldt på Lucas Erburu fra Argentina, og kontrakten blev underskrevet i begyndelsen af juli med start på jobbet i Vejle 1. september.

Ansøgning om arbejdstilladelse under beløbsordningen skulle indsendes til Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) for at få den proces i gang. Det blev gjort kort efter kontrakten var underskrevet, og dengang var behandlingstiden sat til maksimalt seks uger. Derfor følte argentineren sig tryg ved at sige sit job og lejlighed op i Buenos Aires, købe en flybillet og rejse til Danmark på et turistvisum.

Dette visum skulle veksles til en opholds- og arbejdstilladelse før første arbejdsdag. Men det trak ud.

- Da vi søgte tilladelsen for ham i starten juli, var der ifølge SIRI fire-seks ugers behandlingstid. Det passede jo fint i forhold til, at han skulle starte 1. september. Derfor flyttede Lucas til Danmark, og vi planlagde hans arbejdsforløb. Men i slutningen af juli ændrede SIRI sagsbehandlingstiden til 10 uger, hvilket var irriterende, men jeg tænkte pyt, vi kan nok godt leve med, at han starter en måned senere, fortæller Allan Larsen.

Lucas Erburu blev derfor indlogeret i en Airbnb-­lejlighed i Vejle i september måned, mens sagen ved SIRI afventede en afklaring. I slutningen af september havde Allan Larsen dog endnu intet hørt, og da han kom igennem en timelang telefonkø, fik han besked om, at der sagtens kunne gå til helt ind i slutning af oktober, og måske også november, før SIRI kunne afgøre sagen.

Efter 17 ugers ventetid var der stadig ikke noget svar fra SIRI, og nu risikerede Lucas Erburu at hans turistvisum udløb. For at undgå at ingeniøren blev smidt ud af landet igen, valgte Allan Larsen at se på en alternativ mulighed. Han kontaktede et konsulentbureau, der er på SIRIs fast track-liste, og derfor kan skaffe arbejdstilladelser på 2 – 3 dage. Men det ville indebære, at ingeniøren blev ansat hos konsulentbureauet og lejet ud til Vertikal AI. Det er en dyrere løsning, men i situationen så Allan Larsen ingen anden udvej.

Rekrutteringsbureauet bliver dog valgt fra i sidste øjeblik, da SIRI 8. november sender en arbejdstilladelse til Lukas Erburu, som nu er på arbejde i Vejle.

Job kan gå uden om Danmark

Men oplevelsen med SIRI får Allan Larsen til at forudse nye vanskeligheder, når Vertikal AI atter får brug for ingeniører fra andre lande. Og det er helt klart målet, for alt i virksomheden er lagt til rette efter en stejl vækstkurve med ambitioner om mange flere medarbejdere i Vejle. Virksomheden har skabt 15 arbejdspladser på kun tre år.

Desuden har Vertikal AI fået kapitalen til at vokse på plads. Allan Larsen og hans forretningspartner solgte nemlig i foråret virksomheden til amerikanske SkySpecs, der også arbejder med avanceret digital teknologi til vindindustrien. Og den nye ejer er klar til at placere flere arbejdspladser i Danmark – men med erfaringerne fra SIRIs godkendelse, er der risiko for, at væksten i stedet sker i andre lande.

- Vi er en udviklingsforretning, der indgår i en større virksomhed, som også har afdelinger i andre lande. Og her vil man jo se på de samlede vilkår for at ansætte medarbejdere, hvor Vejle vil være i konkurrence med afdelingerne i Amsterdam og Dublin. Det vil blive overvejelser om, hvor det er nemmest at få kompetencer, og hvor det er nemmest at få dem til, siger Allan Larsen.

DI-pres for hurtigere sagsbehandling

SIRI begrunder de længere sagsbehandlingstider med dels coronakrisen, dels en styrket kontrol og procedure for sagsbehandling. Der har blandt andet været skærpede krav til udenlandske dokumenter, skærpet vurdering af udlændinges løn- og ansættelsesvilkår samt behov for interviews med ansøgere.

SIRI har derfor rokeret rundt og givet mere plads til overarbejde i første halvår. Og fremad har udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye bevilliget ekstra 12 mio. kr. til ansættelse af flere medarbejdere. Bevillingen kom i stand efter pres fra Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Industri i efterårets trepartsforhandlinger.

Og i Vejle er Lucas Erburu nu ved at finde sig til rette. Han er glad for den betydelige hjælp fra Vertikal AI i processen, og efter SIRIs godkendelse er det gået relativt hurtigt med at få personnummer, bankkonto og sygesikring på plads, fortæller han.

- Det var ikke nemt at vente i fire måneder på opholds- og arbejdstilladelse uden at blive opdateret undervejs. Nu fokuserer jeg på mit arbejde og på at finde en lejlighed. Ventetiden var det værd, men i et større perspektiv er erfaringerne ikke de bedste, når virksomheder vil ansætte folk fra andre lande, siger ingeniøren fra Argentina. 

-- Artiklen er bragt i samarbejde med DI Business --

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109