23948sdkhjf

RFID-teknologi finder forsvundne sager

En miniradiosender og en minimodtager på størrelse med et cover til en mobiltelefon kan i fremtiden hjælpe almindelige mennesker til at finde deres forsvundne genstande.
Snart bliver det muligt at finde sin stjålne cykel eller bortkomne pung uden brug af de større GPS-modtagere.

Erhvervspostdoc Osama Nafeth Saleem Alrabadi skal i samarbejde med Aalborg Universitet og virksomheden Munin Spot Technology Aps udvikle en lille form for radiosender, man kan sætte på de ting, man holder mest af.

En stregkode med radiosignaler
Det kan f.eks. være et værdifuldt maleri, noget dyrt værktøj eller tegnebogen, hvis man har for vane at miste den. Samtidig skal der også udvikles en antenne i miniatureform, som kan monteres i f.eks. et cover til mobiltelefoner, så man via mobilen kan finde frem til det, man har mistet.

- Projektets mål er at udvikle et kompakt og let brugbart søgemodul til brug på mobiltelefoner. På den måde kan man udbrede mulighederne for, at bortkomne personer og genstande udstyret med RFID enheder, hurtigt og effektivt kan genfindes. RFID-enheder er en særlig teknologi, der står for radio frekvens identifikation, og man kan kalde det en avanceret udgave af en stregkode, som kan udsende radiosignaler, forklarer professor ved Aalborg Universitet Gert Frølund Pedersen, som skal fungere som mentor på projektet.

Tampen brænder på højt niveau
Udgangspunktet for opfindelsen er, at antennen skal være så lille, at den kan indbygges i eller udarbejdes som et cover til en mobiltelefon og samtidig være så billig i indkøb, at produktet kan blive bredt ud til forbrugerne.

Den fungerer sådan, at når f.eks. en pung bliver væk og den lille radiosender ligger i pungen, kan man først på en computer finde ud af, hvor pungen cirka befinder sig, og når man er i området, kan man med mobiltelefonen finde ud af i hvilken retning, man skal lede. Radiosenderen vil udsende små bip, så det bliver lettere at lokalisere tingen. Altså en slags tampen brænder på højt niveau.

- Det er afgørende, at radiosenderen er lille og kan holde batteri i et par år eller mere. Problemet med GPS’ere er jo, at de hurtigt løber tør for batteri, og desuden er de store og klodsede, så man ikke kan sætte dem på f.eks. et maleri, siger Gert Frølund Pedersen.

Kan også bruges på mennesker og dyr
Men det er ikke kun ting, man kan bruge opfindelsen til. Der er flere perspektiver i det, da de små radiosendere også kan bruges til mennesker eller dyr.

Plejehjemspersonale kan have glæde af at lægge dem i lommen på demente beboere, der ofte går hjemmefra. Eller hundeejere kan sætte det i halsbåndet på hunde, der har det med at stikke af.

Opfindelsen skal udvikles med støtte fra Højteknologifonden.

Kilde: Højteknologifonden

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078