23948sdkhjf

EU vil forvandle detailhandlen til skrotplads

Dansk Erhverv raser mod nyt EU-forslag, som tvinger elektronikforhandlere til at tage imod alle slags elektronikskrot.
Danmark bør bruge sit EU-formandskab aktivt til at modsætte sig et nyt EU-forslag, som ellers skal forbedre landenes evne til at indsamle elektronikskrot.

Forslaget rammer nemlig ikke bare skævt blandt EU-landene, men vil også føre en række komplikationer med sig for elektronikbranchen.

Sådan lyder kritikken fra blandt andre Dansk Erhverv og EU-politiker Jens Rohde (V).

- Vi er selvfølgelig meget enige i, at EU skal stille strenge krav til medlemslandene om at få indsamlet mere elektronikskrot. Men vi er lodret uenige i, at man skal pålægge EU-lande med velfungerende indsamlingsordninger at indføre nye systemer, siger Jakob Lamm Zeuthen, miljøchef i Dansk Erhverv, til Jyllands-Posten.

Tre store ulemper
Han henviser til, at EU med forslaget vil kræve af alle slags elektronikforhandlere, at de skal tage imod enhver form for elektronisk skrot.

Det har tre store ulemper:
• Skrottet bliver mere spredt, fordi borgerne fordeler det rundt i butikkerne, hvorefter det skal transporteres til genbrugspladserne med bl.a. CO2-gener til følge
• Detailhandlen får en økonomisk og logistisk byrde ved at skulle tage imod skrottet
• Markedet skævvrides, da internetbutikkerne lader de fysiske butikker om at tage skraldet

Regeringen bør modsætte sig kraftigt
Set med internationale øjne virker forslaget også urimeligt over for Danmark, som ligger over det erklærede indsamlingsmål. Faktisk indsamler Danmark 15 kg. elektronikskrot pr. borger om året, mens EU’s målsætning siger 4 kg.

Jens Rohde (V), der er koordinator for den liberale gruppe i EU-Parlamentets industri-, energi- og forskningsudvalg, tror ikke, forslaget når at komme så vidt og mener i øvrigt, at Danmark skal sætte sig imod diktater.

- Det er en rigtigt god idé at lave bindende målsætninger for indsamlingen, men hvad de enkelte lande gør for at opfylde dem, er der ingen grund til at lave et diktat om. Det er muligt, at forslaget får flertal i parlamentet, men jeg ser ikke den store sandsynlighed for, at det klarer sig i Ministerrådet. Jeg mener i hvert fald, at den danske regering skal modsætte sig det kraftigt. Vi stemmer jo om det i januar, så det bliver en del af det danske formandskab.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078