Dansk projekt skal forbedre strømforsyning til satellitter
DTU Elektro og Rovsing går i et nyt projekt i Højteknologifonden sammen om at udvikle teknologi, der kan give bedre strømforsyning fra solpaneler.
Dette sker ved hjælp af solpanel-simulatorer. Projektet vil over de næste tre år udvikle ny og billigere teknologi til solpanel-simulatorer og overføre den nye viden til et nyt markedsområde.
Vil forstærke Rovsings strategi
Over de kommende ti år forventes der på verdensplan at blive bygget over 1.200 nye satellitter, der alle ved funktionstest skal anvende flere solpanel-simulatorer.
Udviklingen af en teknisk førende og økonomisk set konkurrencedygtig solpanel-simulator vil forstærke Rovsings nye strategi, der fokuserer på leverance af standardprodukter til det globale rumfartsmarked.
Parterne vil i projektet overføre deres viden fra satellitsimulering til test af de jordbaserede solenergianlæg. Kravene til jordbaserede solanlæg er blevet strengere og dermed også kravene til simulatorer, der skal kunne simulere de dynamiske forhold, solpanelerne fungerer under.
Store teknologiske udfordringer
Nye standarder fra den europæiske standardiseringskomité er på en lang række punkter identiske eller nært beslægtede med kravene inden for rumfartsindustrien. Virksomheden håber dermed at få adgang til et stort industrielt marked, der er i stadig vækst.
- Vi ser frem til et projekt med store teknologiske udfordringer og til et spændende samarbejde med Rovsing, hvor DTU får mulighed for at få forskningsresultater ud at arbejde i samfundet, siger professor ved DTU Elektro Michael A.E. Andersen.
Projektet har et samlet budget på 14 mio. kr. Heraf er de 8 mio. kr. støttet af Højteknologifonden.