23948sdkhjf

Tøjet tænker selv

Studerende fra Aarhus School of Engineering har udviklet en intelligent dragt til ældre. Den skal gøre det nemmere at følge helbredstilstanden hos gamle og svage i eget hjem.
- Fremtidens tøj er intelligent. Det kan tænke selv og hjælpe med at gøre livet trygt for mange ældre, der ellers ville have brug for massiv personlig overvågning eller døgnpleje, siger Claus Andersen fra Aarhus School of Engineering. Snart kan han kalde sig civilingeniør med speciale i intelligente sensorer til kroppen.

Han har i løbet af det seneste års tid udviklet en dragt med indbyggede sensorer, der kan måle for eksempel blodsukker, væskebalance og blodtryk hos den ældre.

Bedre hjælp til ældre på vej
- Tanken er, at dragten for eksempel registrerer lavt blodsukker og samtidig sender besked til en insulinpumpe om kroppens behov. Eller den registrerer, at væskebalancen er dårlig, og samtidig sender den en alarm til den ældre om, at hun skal huske at drikke, siger Claus Andersen.

Teknologien bag dragten giver helt nye muligheder for at monitorere den ældres helbred og yde den rette hjælp i tide. De indbyggede sensorer kan kommunikere trådløst med behandlere og plejepersonale.

- I princippet giver det uanede muligheder for at følge den ældres tilstand meget omhyggeligt døgnet rundt. Lægen kan for eksempel via sin computer se virkningen af medicin, og hjemmesygeplejersken kan få en alarm på sin mobiltelefon, hvis dragten registrerer et fald, siger Claus Andersen.

Endnu ikke klar til klædeskabet
Der er stadig et stykke vej igen, før de studerendes intelligente dragt kan blive til rigtigt tøj og bruges af ældre i dagligdagen. Deres løsning skal blandt andet videreudvikles, så sensorerne bliver mindre og energiforsyningen til dragten stabil.

- Vi er i gang med at undersøge forskellige metoder til at holde på batteriet. Hvordan skal sensorerne snakke med hinanden, så de forbruger mindst muligt strøm? Det er det, der er den største teknologiske udfordring for alle, der arbejder med teknologi til intelligent tøj, forklarer Claus Andersen.

I øjeblikket tester de studerende blandt andet opladning af sensorer via kroppens bevægelser og sollys.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125