23948sdkhjf

Det rigtige ansigt åbner døren til ældreboligen

To studerende fra Ingeniørhøjskolen i Århus har opfundet en intelligent døråbner, som genkender hjemmehjælperens ansigt ved hjælp af avanceret software.
- Når en hjemmehjælper i dag skal have adgang til en ældrebolig, er det typisk en omstændelig proces, hvor et nøgleskab foran yderdøren skal låses op for at få nøglen til døren, som derefter skal åbnes. Med vores intelligente døråbner åbner døren helt automatisk, når den genkender hjemmehjælperens ansigt, siger den 24-årige studerende Lasse Haugsted Rasmussen.

Sammen med den 24-årige studerende Jeppe Langhoff Sørensen har han udviklet døråbneren som led i deres afgangsprojekt på diplomingeniøruddannelsen i informations- og kommunikationsteknologi.

Øget sikkerhed og bedre arbejdsforhold
Døråbneren består af et kamera uden for døren, som filmer hjemmehjælperens ansigt og sender billederne til en computer. Døråbneren registrerer også hjemmehjælperens mobiltelefon, og hvis både ansigtet og mobiltelefonen genkendes af computeren, åbner døren automatisk.

- Døråbneren øger sikkerheden for den ældre, som kan være helt sikker på, at kun den rigtige hjemmehjælper kan komme ind i boligen. Samtidig får hjemmehjælperen bedre arbejdsforhold, fordi han eller hun ikke skal stille varer og tasker på jorden for at låse døren op, men kan gå lige ind, hvilket også giver mere tid til den ældre, siger Lasse Haugsted Rasmussen.

Den direkte adgang sparer også hjemmehjælperen for buk og løft ved døren, hvilket mindsker nedslidningen af det sundhedsfaglige personale.

Ældre og hjemmehjælpere positive
Som led i udviklingen har de studerende interviewet en række ældre og hjemmehjælpere om deres ønsker. Interviewene viste en stor tilfredshed med de fordele, som systemet giver.

- Vi fik dog også nogle ønsker på banen, som vi ikke havde tænkt på. For eksempel var det et ønske, at kameraet uden for boligen kan skjules inde i døren som en dørspion, så man ikke udefra kan se, at det er en ældrebolig. Det er klart noget, der skal forbedres i den eksisterende løsning, siger Jeppe Langhoff Sørensen.

Døråbneren er indtil videre lavet som en prototype, der er installeret i en model af en ældrebolig på Ingeniørhøjskolens 6. etage.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078