23948sdkhjf

Specialeprojektet der endte med en børsnotering

Historien om virksomheden Acarix er et mønstereksempel på, hvordan viden kan få ben at gå på - og overhale både forestillinger og forhåbninger

For 11 år siden var Samuel Schmidt og Claus Graff tæt på målet som civilingeniører i sundhedsteknologi. De manglede bare kandidatspecialet. At det blev startskuddet til den sundhedsteknologiske virksomhed Acarix, lå ikke umiddelbart i kortene.

- Vores vejleder var faktisk ret skeptisk, men alligevel lyttede han til vores idé. I vores speciale ville vi beskrive, hvordan man ved hjælp af akustik kunne lytte sig til åreforkalkninger og dermed være med til at forudsige blodpropper i hjertet. Det blev til det, vi kalder CADScor-systemet - og, ja, nu kan vi faktisk snart se produktet blive brugt ude i den virkelige verden. Det er stort, siger Samuel Schmidt fra Acarix. 

Acarix har netop offentliggjort nyheden om, at de går på børsen den 19. december og har for kort tid siden også annonceret en større investering fra det kinesiske firma Puhua Jingxin.

Kunne sagtens have lukket det ned

- Der har været masser af gange i løbet af de seneste 11 år, hvor vi sagtens kunne have lukket projektet ned, fordi vi ikke lykkedes med det, vi gerne ville lykkes med. Men vi gav ikke op. Vi er beviset på, at en af forskellene på succes og fiasko er, hvor lang tid man holder ud, fortæller lektor Samuel Schmidt.

For ham og hans specialevejleder professor Johannes Struijk har vejen til den varslede børsnotering været omkring frugtbare samarbejder såvel fagligt som forretningsmæssigt. Rent fagligt har de haft et tæt samarbejde med de største hospitaler i Danmark samt forskere, som arbejder med akustik på Institut for Elektroniske Systemer. Men andre samarbejdsrelationer har også haft stor betydning, uddyber Samuel Schmidt:

- Vi har været med i AAUs Inkubator-ordning, og i 2007 indledte vi samarbejde med Coloplast. Acarix blev stiftet af Coloplast og AAU i 2009 og er desuden blevet støttet af Højteknologifonden.

Blodpropalarm skal redde liv

Acarix er på mange måder et mønstereksempel på, hvordan den viden, der udvikles på universitetet, kommer ud og gør gavn i samfundet. Firmaets nytteværdien er nem at få øje på:

- Forestil dig, at du åbner en vandhane og kan høre vandet suse i de gamle forkalkede vandrør. Det er en slags turbulens, du kan høre. Og det samme gælder faktisk for blodårerne. Ligesom med forkalkede vandrør kan man høre, når der er kalk i blodårerne. Denne åreforkalkning vil vi gerne opdage, fordi åreforkalkning i kranspulsåren er hovedårsagen til en blodprop i hjertet. Og det er faktisk årsagen til over 20 procent af alle dødsfald i Europa.

CADScor-systemet, som apparatet kaldes, er derfor en teknologi, som ved hjælp af avanceret signalbehandling kan estimere risikoen for blodpropper i hjertet. Samuel Schmidts håb er derfor, at de praktiserende læger vil anvende produktet til diagnosticering. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079