23948sdkhjf

Erhvervstilliden nede på 2004-niveau

De små og mellemstore virksomheders optimisme er kraftigt på retur. Man skal tilbage til opstarten af opsvinget i juni 2004 for at finde tilsvarende lave forventninger.
Det viser Håndværksrådets SMV-barometer, der baserer sig på svar fra 1.366 mindre virksomheder. Andelen af virksomheder der melder om tilbagegang, er fordoblet fra 8 % i 3. kvartal 2006 til 16 % i 3. kvartal 2007. Da godt 40 % af virksomhederne fortsat melder om vækst, er der dog stadig tale om gode tider for virksomhederne.

- Det interessante i analysen er, at vi på trods af de gode tider ser et stigende antal virksomheder, der begynder at melde om tilbagegang. Især de helt små én-mands virksomheder er blevet ramt af opbremsningen i økonomien, siger cheføkonom i Håndværksrådet Jakob Brandt.

Analysen viser, at det er virksomheder uden ansatte og virksomheder med over 50 ansatte, der har sværest ved at øge overskuddet i et opbremsende marked. Netto forventer henholdsvis 31 % og 26 % i disse grupper, at resultatet for 2007 bliver bedre end for 2006. Til sammenligning forventer hver anden af virksomhederne med mellem 20 og 49 ansatte et bedre resultat i år.

- Der er to centrale forklaringer på virksomhedernes dalende optimisme. For det første oplever en stor del af virksomhederne problemer med at skaffe arbejdskraft, hvilket medfører, at de ikke kan øge produktionen. Dette er hovedforklaringen på, at de større virksomheder melder om en lavere vækst. Den anden forklaring er, at det seneste års prisfald på boligmarkedet og en stigende rente har reduceret forbrugernes købelyst, hvilket særligt har ramt én-mands virksomhederne.

Læses analysen med regionale briller, fremgår det tydeligt, at det er i Hovedstadsregionen og på Sjælland, at der er sket den største opbremsning i virksomhedernes syn på den økonomiske udvikling. Optimismen er i hovedstaden på et år faldet med 66 %. De jyske regioner har haft en mere rolig konjunkturudvikling.

- Den store tilbagegang i hovedstanden skyldes hovedsageligt, at hønen på boligmarkedet ikke længere lægger guldæg. Tiden med evigt stigende friværdier er forbi, hvilket resulterer i en lavere efterspørgsel. Den mere afdæmpede udvikling i Jylland skyldes dels et mere roligt boligmarked, dels at der i det centrale Jylland er en højere koncentration af eksportvirksomheder end i det øvrige land. Det jyske erhvervsliv er derfor ikke ligeså følsomt over for udsving i de indenlandske konjunkturer, og da der fortsat er højkonjunktur på de fleste af vores eksportmarkeder, vil eksportvirksomhederne også have mere positive forventninger end de hjemmemarkedsorienterede, siger Jakob Brandt.

Kilde: Håndværksrådet - http://www.hvr.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079