23948sdkhjf

Aalborg-virksomhed udvalgt til historisk Pentagon-mission

Space Inventor skal udvikle et hidtil ikke-eksisterende system, der kan detektere fjendtlige sonder i rummet

Aalborg-baserede Space Inventor, der netop har slået dørene op til en ny satellitfabrik, har nu også sikret sig en ganske særlig ordre.

Den kommer fra Arizona-baserede Katalyst Space Technologies, der sammen med Space Inventor skal levere et hidtil ikke-eksisterende overvågningssystem til Pentagons Test Resource Management Center (TRMC).

Rummissionen, der er programsat til 2025, har til formål at retrofitte flere geostationære satellitter med såkaldt space domain awareness (SDA). Når de geostationære satellitter, der har befundet sig i rummet i årevis, er udstyret med SDA-sensorer, kommer de til at spille en helt ny rolle i Pentagons test- og uddannelsescenter i rummet.

- Den kolde krig er genopstået

Hvis ellers rummissionen går som planlagt, vil den ifølge parterne bag være et bevis på, at det fremover er muligt at retrofitte allerede opsendte satellitter og derigennem udstyre dem med ny funktionalitet, der gør, at de meget dyre geostationære kommunikations- og militærsatellitter pludselig kan detektere eventuelle fjendtlige sonder - mens de er i rummet, vel at mærke.

- Den kolde krig er genopstået på en ny slagmark i rummet. De geopolitiske spændinger, som lige nu giver sig udslag i krig og forskellige former for trusler på landjorden, har medført, at al vores kommunikationsinfrastruktur i rummet også kan blive udsat for fjendtlig spionage og sabotage, udtaler Karl Kaas, adm. direktør i Space Inventor i en pressemeddelelse.

Om Space Inventor

  • Dansk satellitvirksomhed stiftet i 2015.
  • Holder til i Aalborg, hvor de udvikler små satellitter.
  • Har blandt andet gjort sig bemærket ved at producere verdens mindste geostationære kommunikationssatellit, som de sendte op i forbindelse med Elon Musks Falcon Heavy raket-opsendelse i april 2023.
  • Åbnede i 2024 en 3500 kvadratmeter stor fabrik i Aalborg.

Kilde: Space Inventor

Adskillige lande har allerede satellitter i kredsløb, der indgår som en vital del af stort set al langdistancekommunikation på Jorden. Mere og mere tyder dog på, at disse satellitter kan være genstand for spionage, sabotage og krig i rummet, hvilket er baggrunden for udviklingen af et nyt system, der kan beskytte de vitale geostationære satellitter.

- Det udgør en alvorlig sikkerhedsrisiko, som kan påvirke muligheden for at opretholde suveræniteten i Vesten. I Space Inventor har vi stort fokus på at bidrage med nøgleteknologier og produkter, der kan øge overblikket over trusler mod ubeskyttede satellitter, der ikke har noget forsvarssystem og blot er konstrueret til at varetage livsvigtig kommunikation, siger Karl Kaas.

Med til at skrive rumhistorie

Det første skridt er at udstyre de værdifulde geostationære satellitter med sensorer, der kan detektere og kategorisere potentielle trusler. Med Space Inventors bidrag til missionen bliver selskabet en nøglekomponent i udviklingen af space domain awareness, der tilmed kan retrofittes på satellitterne, efter at de er sendt ud i rummet.

Og mens nogle missioner fokuserer på opsendelsen af nye satellitter med SDA-funktionalitet, har Space Inventors samarbejdspartner Katalyst Space Technologies altså gjort det til sin metier at opgradere eksisterende satellitter i det geostationære bånd.

- Amerikanske Space Force ønsker hurtigst muligt at lukke det hul, der gør, at de store, og for os her på Jorden helt vitale, geostationære satellitter i dag ikke har nogen mulighed for at spore fjendtlig aktivitet. Vi tror på, at opsendelsen af små mobile satellitter, der kan opgradere de store satellitter, er den hurtigste metode til udbredelsen af space domain awareness-teknologien, siger Ghonhee Lee, CEO i Katalyst Space Technologies.

I Aalborg glæder Space Inventor-direktøren sig over, at virksomheden med den nye ordre potentielt kan skrive sig ind i historien.

- Alle i rumindustrien vil gerne levere på det her niveau. Nu er vi med i et helt nyt kapløb, hvor milliarddyre satellitter kan retrofittes og levetidsforlænges, og det vil ændre hele den måde, vi hidtil har set på forrentningen af en satellit. Vi er ganske enkelt med til at skrive rumhistorie her, siger Karl Kaas.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062