23948sdkhjf

Forsker: - Virksomheder vender tilbage til Kina og den gamle normal

De kendte forsyningskæder overlever trods kriser. Med undtagelse af strategisk vigtige industrier.

- For at være helt ærlig, så tror jeg, at vi er på vej tilbage til "old normal", hvor virksomhederne sourcer fra Asien, fordi det er det billigste.

Lektor Andreas Wieland fra Copenhagen Business School tror ikke meget på meldingerne om, at en stor del af produktionen bliver trukket hjem til Danmark og Europa i kølvandet af coronakrise, Ukraine-krig og handelskrig med Kina.

- Der er en masse snak om det, og måske også lidt handling. Som jeg ser det, vil vi se mange virksomheder gøre nøjagtigt, hvad de gjorde før. Som mennesker tænker vi meget kortsigtet og glemmer hurtigt kriser, siger han.

Andreas Wieland, som oprindeligt kommer fra Tyskland, forsker blandt andet i forsyningskæders robusthed. Han er medredaktør af det internationale tidsskrift Journal of Supply Chain Management.

Andreas Wieland har lige holdt oplæg for en række logistikchefer fra større virksomheder, og her fik han bekræftet sit indtryk af, at mange virksomheder er vendt tilbage til den gamle normal.

Strategiske industrier

Mens han ser meget begrænset forandring i de fleste forsyningskæder, så ser han en ændring i nogle strategiske industrier, som for eksempel chipindustrien. Her giver både USA og europæiske lande økonomisk støtte til opbygning af en stærkere chipindustri i USA og Europa i håb om at gøre sig mindre afhængig af Kina og Asien.

- Der er en erkendelse af, at nogle industrier er af meget stor vigtighed for den vestlige verden. For eksempel bygger Intel to chip-fabrikker i Magdeburg. Vi skal bare regne med, at det tager lang tid at bygge så avancerede fabrikker, siger Andreas Wieland.

Verden har været ramt af en kritisk mangel på microchips de sidste par år. Det har blandt andet været kritisk for bilindustrien, som i perioder har måttet standse samlebåndene på grund af mangel på chips.

Intel investerer 30 milliarder euro, svarende til 223 milliarder kroner, i to nye chipfabrikker i Magdeburg. Den tyske stat har ifølge kilder bidraget med 10 milliarder euro til bygning af de to fabrikker.

Aftalen mellem Intel og den tyske stat blev underskrevet 19. juni. Ved den lejlighed sagde den tyske kansler Olaf Scholz ifølge Reuters: - Dagens aftale er et vigtigt skridt for Tyskland som high tech-produktionsland - og for vores robusthed.

Siden har også den taiwanesiske chip-producent TSMC offentliggjort en investering i en ny chip-fabrik i Dresden, som alt i alt beløber sig til 10 milliarder euro, svarende til 74,5 milliarder kroner.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063