Foss-direktør: Får ikke mere for pengene i Danmark
Lønudgifterne er 25 procent lavere i Sverige end Danmark for Foss, som opfordrer begge lande til at oppe sig i kampen mod lavtlønslandene.
Virksomheden har nemlig valgt en helt specielt globaliseringsstrategi, forklarer adm. direktør Torben Ladegaard til Berlingske Business.
- Vi har de senere år globaliseret virksomheden især på leverandørsiden. Før var størstedelen af vores leverandører danske. I dag har vi leverandører fra hele verden, og de danske leverandører må kæmpe om ordrerne med thailandske, kinesiske og amerikanske leverandører. Det har sparet os store beløb, som så igen har gjort, at vi har kunnet fastholde vores produktion i Danmark og Sverige - selv om det er løntunge områder.
Skræmmende forskel på Danmark og Sverige
Det er blandt andet den store samling af kompetencer i både Danmark og Sverige, der får Foss til fortsat at satse på den skandinaviske produktion. Men selv om direktøren ikke forudser fyringer, er der heller ingen planer om store ansættelsesrunder. Det er ikke fra Europa, væksten skal komme.
Derimod skal Europa oppe sig for at holde lavtlønslandene bag sig, for kvaliteten fra Kina er stadig stigende, mener Foss-direktøren. Og så er forskellen alene mellem Danmark og Sverige mærkbar.
- Jeg synes, det er lidt skræmmende, at vores lønudgifter i Sverige er 25 pct. lavere, end de er i Danmark. For vi får altså ikke 25 pct. mere for pengene i Danmark. Samtidig må vi sige, at vi er blevet virkelig imponerede af kvaliteten af arbejdet i Kina. Danskerne og svenskerne bør tage dette her meget alvorligt, siger Torben Ladegaard.
Kæmpe udfordring
Han understreger, at produktion og udvikling ikke bør skilles ad. Og selv om Danmark aldrig kommer til at haven på et kinesisk lønniveau, er der plads til forbedring.
- Selvfølgelig kan Danmark ikke konkurrere med kineserne på lønomkostninger. Men vi skal sikre, at produktiviteten er så høj som muligt og tænke i innovation. Jeg tror, at især danskerne er begyndt at være bevidste om den kæmpe udfordring, der er foran os i disse år. Men det er også nødvendigt med den pris, arbejdskraft har i Danmark, siger Torben Ladegaard.