Nils Foss forklarer kinesisk samarbejde
Det er kulminationen på flere års tålmodigt forarbejde, når den kinesiske præsident i morgen lander i Danmark på det første officielle statsbesøg nogensinde.
- De vælger at komme til Danmark nu, fordi vi har formandskabet for EU, og fordi vi har en strategisk samarbejdsaftale med dem. Derudover er de interesserede i vores velfærdsstat og i vores grønne teknologier, fordi deres store udfordring er social ulighed mellem Vest- og Østkina og stor forurening, siger Nils Foss om besøget til Børsen.
Flere år undervejs
Sammen med Arla Foods har Foss i samarbejde med fødevareministerierne i både Danmark og Kina over de sidste fem år arbejdet på at udvikle et system til at kontrollere mælk. Arbejdet udmønter sig nu i en politisk aftale, og i det hele taget vil statsbesøget føre til bekræftelsen af et udvidet samarbejde landene imellem.
- Masser af danske virksomheder ligger inde med skitser til samarbejds- og handelsaftaler med kinesiske myndigheder og virksomheder, som har været flere år under vejs, men hvoraf mange nu vil blive underskrevet på fredag under den kinesiske præsident, Hu Jintaos, besøg, siger Nils Foss.
Foss sporer selv fremgang i Kina, hvor den tre år gamle fabrik skal fordobles på kapaciteten. Samtidig forventer elektronikvirksomheden, at den del af omsætningen, der genereres i Kina, kommer til at stige mærkbart fra de nuværende 20 procent i løbet af de kommende år.
Gode råd
Nils Foss besøgte selv Kina første gang i 1968 og var ind til for nylig formand for Danish Chinese Business Forum. Han understreger, at tålmodighed er en dyd, når det gælder forretningsrelationer til kineserne, som ikke altid rider samme dag, som de sadler.
Desuden advarer han mod kopiering og korruption, ligesom han opfordrer danske virksomheder til at dele deres erfaringer med andre landsmænd.