23948sdkhjf

Spica varsler opkøb: 2500 udtjente vindmøller kan reddes med ny teknologi

Det er vores egen vindmølle, kan de to Spica-ejere, Anders B. Jensen og Benny Thomsen, nu pege op og sige, når de er i Filskov i Midtjylland.

Den nye besiddelse er en vindblæst Nordex N60 1,3 MW mølle fra det herrens år 2001. Tårnet og vingerne har det fint og det eneste problem for den gamle mølle er dåbsattesten og det faktum, at styresystemet er tussegammelt set med nutidige briller. 

En ny mølle er meget mere effektiv i dag.

Men så er det jo godt, at Spica Technology er eksperter i at udvikle og designe nye styresystemer til gamle vindmøller, hvis eneste anden udsigt er at blive pillet ned og smeltet om til hårnåle og indkøbsvogne.

- En vindmølle skulle jo gerne være en bæredygtig investering, men det samlede CO2 regnskab for en vindmølle af den slags får alvorlige ridser i lakken, hvis møllen skrottes efter de sædvanlige 20 år, som er den typiske designlevetid, siger Anders B. Jensen , CTO og medejer af Spica Technology. 

Spica Technology ApS:

En international ingeniørvirksomhed 100% dedikeret til vindmølleindustrien.

Siden 1997 har Spica Technology fra hovedkontoret i Silkeborg udviklet, produceret og installeret innovativ software, elektronik og elektriske komponenter i nye og eksisterende vindmøller – både onshore og offshore.

Med speciale i vindmøllestyringer og eltavler, har Spica Technology leveret til kunder i vindmølleindustrien over hele verden.

Kilde: Spica Technology

- Ved at udskifte el-styringen med ny teknologi, kan vi forlænge møllens levetid til gavn for CO2 regnskabet, og i virkeligheden er det bare almindelig sund fornuft, da møllernes konstruktioner oftest intet fejler. Det er kun den elektroniske styring, der er forældet, påpeger Anders B. Jensen.

Hos Spica Technology vurderer de, at den 20-årige N60'er med ny elstyring kan få 15 år mere på omdrejningstælleren og årligt piske strøm igennem til, hvad der svarer til 280 husstandes forbrug. 

En gimmick, der understreger pointen

Spica Technology har siden 2015 forlænget levetiden for op mod 100 vindmøller i Europa. "Retrofittet" dem, som de siger i Silkeborg.

- Vi er den virksomhed, der antalsmæssigt har levetidsforlænget flest vindmøller i Europa, og derfor tænkte vi, at selvfølgelig skulle Spica Technology producere sin egen strøm med hjælp fra en mølle, som ellers havde udsigt til at blive skrottet. Med købet af møllen får vi som virksomhed gjort os endnu grønnere, og samtidig sørger vi for, at levetiden for møllen forlænges med mindst 15 år, siger Benny Thomsen, der mener, at man bør tænke CO2-aftrykket for anlægsarbejdet og produktionen af de gamle vindmøller ind i det store regnskab.

For der står ifølge Spica Technology i Danmark over 2500 vindmøller af typer mellem 500-1300KW og kigger ind i pensionen. 

Spicas retrofittede N60'er i Filskov bliver ifølge de to ejere blot den første i en række af vindmøller.

- Vi er på jagt efter flere møller, som vi kan opkøbe og retrofitte. På den måde kan vi også synliggøre og dokumentere overfor vores kunder, at der er store fordele ved at erstatte ’hjernen’ i en gammel mølle med ny teknologi, siger Benny Thomsen, der dog understreger, at manøvren med at opkøbe og eje gamle vindmøller ikke er en ny forretningsstrategi for Spica Technology. Det er en gimmick, der skal understrege en pointe.

- Nej, vi skal jo alle sammen gøre det, vi er bedst til. Det er jo også en omkostningsfuld manøvre, men vi bliver jo som underleverandør også målt på vores grønne regnskab. Og her giver det jo bare mening, at vi producerer mere strøm, end vi bruger. Vi kan så gøre det samtidig med, at vi viser, hvad vi er gode til, siger Benny Thomsen, der håber, at vindmølleejere og vindmøllelaug vil overveje at udvide levetiden på de møller, der nærmer sig udløbsdatoen i stedet for at pille den ned og købe en ny.

- Vi har jo ikke milliarder i pengetanken og kan ikke bare købe til højre og venstre. Men vi kommer til at samle op hen ad vejen, når det giver mening, siger Benny Thomsen.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095