23948sdkhjf

Sjællandske droner skal snuse sig frem til udledningen fra biogasanlæg

Virum-virksomheden Explicit, der udvikler droneteknologi, har udviklet en ny teknik til måling af klimagasudledninger fra eksempelvis biogasanlæg.

Metoden bruger selvstyrende droner og letvægtssensorer der kan måle mængden af for eksempel metan, som slipper ud fra et anlæg

Det kan være nyttigt, når man skal måle de faktiske udledninger fra et givent anlæg, eller opfange lækager, før det ender galt. Desuden er mængden af udledte gasser essentiel at vide i debatten om reduktion af klimagasser i forhold til klimalovgivningen.

– Med dronen kan vi opstille en lodret målemur og på den måde kortlægge et tværsnit af de gasser, som driver med vinden fra anlægget. Ved at måle både gaskoncentrationer, vindhastighed samt GPS- og radarposition i tusindvis af datapunkter, kan vi beregne ’total net flux’, altså summen af udledninger fra anlægget, forklarer Jon Knudsen, CEO og teknisk direktør i Explicit.

Støtte fra Miljøstyrelsem

Løsningen fra Explicit er udviklet og valideret med støtte fra Miljøstyrelsens Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) i samarbejde med førende måleeksperter fra DTU Miljø ledet af professor Charlotte Scheutz.

Hardwaren til den nye drone er baseret på veltestede komponenter, mens hele softwarearkitekturen er udviklet af Explicit. Det gælder både styringsmekanismer til dronen, dataopsamling og analysealgoritmer. Den samlede metode og design er patentet af Explicit, der fremover forventer sig meget af den nye løsning:

- Vi har tidligere været med til at pionere måden, man måler og overvåger skibsudledninger på. Vores mål er at gøre det samme med klimagasudledningerne og dermed være med til at kaste lys på de faktiske udledninger, så både de enkelte anlæg, industri og myndigheder bedre kan styre klimaindsatsen, fortæller Jon Knudsen.

MUDP-projektet har primært fokuseret på metan, men metoden kan forventeligt også bruges på andre gasser, f.eks. ammoniak, lattergas og CO2. Jon Knudsen fortæller:

– Så længe vi kan finde egnede sensorer, der kan bæres af dronen, så kan vi kvantificere næsten hvad som helst. Der kan selvfølgelig være nogle særlige anlægs- og procesforhold, som kan påvirke, måden vi flyver og behandler data. Nogle gasser er også sværere at måle end andre og vil kræve mere udvikling og erfaring, men i princippet er vi ikke begrænsede, siger han.

Testet på biogasanlæg, renseanlæg og offshore

Den nye måledrone er allerede blevet testet succesfuldt på en lang række danske biogasanlæg, renseanlæg, en enkelt svinestald og sågar offshore. Særligt i energisektoren ser Explicit et stort potentiale:

– Tidligere har vi ikke kunne kvantificere faktiske lækager fra olieboreplatforme; det kan vi nu. Samtidig er biogas en branche i rivende udvikling, hvor foreløbige resultater har vist et behov for flere målinger af de faktiske udledninger. Udfordringen for os er at kunne reagere på de nye markedsmuligheder og tilbyde løsninger, og her har MUDP været en rigtig god vej, fortæller Jon Knudsen.

Den nye droneløsning er fortsat under udvikling; men Explicit forventer at tilbyde måleydelser allerede i år.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079