23948sdkhjf

Vejle-firma indvier første udgave af fuldautomatisk pyrolyseanlæg

Stiesdal Fuel Technologies har i dag indviet virksomhedens første fuldautomatiske SkyClean pyrolyseanlæg.

Det nye anlæg er et testanlæg og indgår som et planlagt led i skaleringen af SkyClean-teknologien, der er en pyrolyseproces der både indfanger og lagrer CO2 og producerer grønne brændstoffer. 

Smedtek er med

Testanlægget er et vigtigt led i forberedelserne til det 10 gange større 2 MW SkyClean-an-læg, som Stiesdal Fuel Technologies går i gang med at etablere hos GreenLab i Skive se-nere på efteråret. 

Det er bygget af smedevirksomheden, SmedTek i Brædstrup. 

- Vi er meget glade for at tage det nye anlæg i brug. Anlægget er en vigtig trædesten for os i udviklingen af processerne i SkyClean, og i den forbindelse har det været en fornøjelse at se SmedTek på meget kort tid bygge, hvad der for dem er en helt ny type industrianlæg, siger CEO i Stiesdal, Henrik Stiesdal og tilføjer: 

- SmedTek har leveret med den nødvendige hastighed, og vi håber at kunne bevare tempoet i de næste skridt mod kommercialisering

Gamechanger

Anlægget i Brædstrup har en kapacitet på 200 kW og kan årligt behandle 500 tons landbrugsaffald, hvilket giver en samlet CO2-reduktion på cirka 600 tons. 

SkyClean er da også blevet kaldt en gamechanger for landbruget og eksperter fra Danmarks Tekniske Universitet og Aarhus Universitet har anslået, at landbruget kan reducere sin udledning af klimagasser med 50 procent ved hjælp SkyClean-teknologien. 

Det er gået ret hurtigt med at få bygget og idriftsat testanlægget, hvilket er i landbrugets og klimaets interesse og til Henrik Stiesdals store tilfredshed.

- FNs nye klimarapport understreger, at hastigheden betyder noget. Vi ved, at SkyClean både kan levere CO2-reduktion og arbejdspladser, og vi ved, at det haster med at få denne type klimaløsninger på banen, hvis vi skal nå at afværge de værste virkninger af den globale opvarmning, siger Henrik Stiesdal, CEO i Stiesdal A/S.

Tyve millioner

Stiesdal Fuel Technologies har selv finansieret det nye testanlæg, som indtil videre står hos SmedTek i Brædstrup.

Stiesdal finansierer også selv det kommende 2 MW SkyClean-anlæg hos GreenLab, som ventes at koste omkring 20 millioner kroner. 

Forberedelsen af SkyClean-teknologien mod egentlig kommercialisering fortsætter i 2022, hvor der etableres endnu et 2 MW pilotanlæg med henblik på yderligere udvikling af proces-ser og yderligere optimering til kommerciel produktion. 

Dette anlæg har modtaget en EUDP-bevilling på 23 millioner kroner og bygges i samarbejde med Haldor Topsøe, Arla Foods, Ørsted og DTU. 

Stiesdal Fuel Technologies forventer herefter at kunne påbegynde opførelsen af den første egentlige prototype af et kommercielt 10-20 MW SkyClean-anlæg i efteråret 2022.

Sådan virker SkyClean 

Kernen i SkyClean er en pyrolyseproces, hvor organisk affald fra land- og skovbrug omdannes til biokul, gas og olie ved opvarmning til en høj temperatur, uden at der er ilt til stede. 

Tørt plantemateriale indeholder typisk ca. 50 procent kulstof, som planterne har hentet fra atmosfæren i form af CO2. 

I pyrolyseprocessen omdannes halvdelen af kulstoffet i affaldet til biokul, mens den anden halvdel bliver til olie og gas. Biokul er et stabilt materiale, som kun nedbrydes meget lang-somt, og den halvdel af kulstoffet, der bliver til biokul, er dermed effektivt fjernet fra atmosfæ-ren. Den halvdel af kulstoffet, der ikke bliver til biokul, kommer ud af pyrolyseprocessen som gas og olie. 

Gassen kan bruges som brændsel i varmeforsyningen og i industrien, og olien kan raffineres til brændstof til transportsektoren – blandt andet til fly. 

Kilde: Stiesdal Fuel Technologies A/S

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.06