23948sdkhjf

Drone-udvikler vil være først i luften over ulykkessteder

Udvikleren af droneteknologi Lorenz Technology arbejder aktielt på en drone, der skal være først på pletten på ulykkessteder fx i trafikken.

Data fra dronen vil kunne sendes direkte til eksempelvis sygehus eller beredskab og dermed klæde redningspersonalet bedre på til, hvad der venter dem.

Det forklarer Nicole Sophie Christiansen, Senior Innovation Manager hos Lorenz Technology.

Dronen er netop blevet testet over et iscenesat ulykkessted efter en forespørgsel fra Nordisk Ministerråd, som producerer en video om fremtidens muligheder med 5G-nettet.

- I dag sender man video fra droner via 4G-nettet, og her er der typisk 5-20 sekunders forsinkelse, fordi man oftest benytter rtmp-streaming Det kan være fatalt ved komplicerede ulykker. Derfor arbejder vi på at bruge det kommende 5G-netværk til at sende videoen fra dronen. Vi har allerede udviklet en løsning, så videoen kan ses på både tablet, mobil og computer med kun 500 millisekunders forsinkelse, siger Nicole Sophie Christiansen.

Opmærksomhed fra Nordisk Ministerråd

Samarbejdsprojektet mellem Welfare Tech og Lorenz Technology kaldes ’FRED – First Responder Emergency Drone’ og er del af projektet VISE - Velfærdsinnovation for sundt erhvervsfremme.

Nordisk ministerråd har kontaktet Welfare Tech for en vurdering af 5G-nettets potentiale på sundhedsområdet. Vicedirektør i Welfare Tech, Søren Parmar-Sielemann bl.a. bedt om at udtale sig i videoen.

- Vi er glade for den internationale interesse, og en af Welfare Techs kerneydelser er jo netop at dele viden. Både i FRED-projektet og i vores andre projekter er vores fokus på nye teknologiske muligheder – til gavn for borgere, patienter og medarbejdere i sundhedssektoren. 5G kommer jo buldrende inden for alle områder, også sundhedsområdet. Derfor kigger vi allerede nu på, hvor 5G kan optimere velfærden, siger Søren Parmar-Sielemann.

5G kan forbedre sundheden

Målet med FRED-projektet er, at dronen skal assistere beredskabet som de første øjne på et ulykkessted. Indsatslederen skal kunne sætte dronen ind, så snart han ankommer til stedet.

Dronen og dens kamera vil blive styret af professionelle dronepiloter i et eksternt center hos det danske redningsberedskab. På den måde kan man skalere droneteknologi, så der altid sidder personale klar til at styre en drone. Oplysninger, der opsamles af dronen, kan deles med ex. politiet, sygehuset eller Miljøstyrelsen – både i realtid og til rapporter senere.

- Inden for sundhed er evidens og borgernes udbyttet altid i fokus. 5G er et godt eksempel på, at servicen til borgerne kan forbedres – uden at borgerne egentlig lægger mærke til det, men blot fordi, der implementeres en ny teknologi, siger Søren Parmar-Sielemann.

Filmen fra Nordisk Ministerråd ventes færdig senere på året.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109