23948sdkhjf

Inkubatorprojekt vil udklække 40 rum-startups på fem år

40 start ups inden for rumforskning på fem år.

Det er de tårnhøje ambitioner for ESA BIC Denmark, der står bag et inkubatorprogram i Danmark, hvor man jagter gode ideer inden for kommerciel udnyttelse af rumteknologi og anvendelse af satellitter, der skal blive til nye virksomheder.

Projektet gik i luften i starten af marts, og de første ni ansøgninger til programmet er aktuelt ved at blive vurderet.

Det fortæller Sune Nordentoft Lauritsen.

- Det handler om at udvikle kommercielle anvendelser af teknologier i rummet, der kan bruges på Jorden. Der er efterhånden adgang til masser af satellitter, der leverer store mængder af data og services, og i modsætning til tidligere, har disse en levetid, der kan understøtte nye virksomheder med data og services i en lang periode. Det giver god grobund for at udvikle virksomheder, siger Sune Nordentoft Lauritsen.

Han tilføjer, at de ni første ansøgere har sat baren højt.

- Det er en imponerende kvalitet, og vidner om, at der er et stort potentiale for den slags startups i Danmark, siger han.

Link til ESA
Ansøgerne bliver udvalgt til selve programmet i løbet af sommeren og kan starte op for alvor i september. Hver startup bliver koblet til hubs på enten DTU, Aalborg Universitet eller Aarhus Universitet, der alle er med i programmet.

- Vi skeler selvfølgelig til, hvor iværksætterne holder til geografisk, men altovervejende bliver de matchet med det sted, hvor der er relevante kompetencer, laboratorier eller udstyr, der kan give dem det bedste skub fremad, siger Sune Nordentoft Lauritsen.

Som navnet antyder har ESA BIC Denmark forbindelse til det europæiske rumagentur ESA, og modellen med inkubatorprogrammet er allerede velafprøvet i andre europæiske lande.

Det er også ESAs penge, der støtter de udvalgte startups med op mod 50.000 euro (knap 400.000 dkk) til produktudvikling. Industriens Fond har også bidraget med støtte til ESA BIC Denmark.

God adgang til data
Det glæder Sune Nordentoft Lauritsen, at ordningen er komme til Danmark. For potentialet er stort, mener han.

- Danmark har en styrkeposition inden for udvikling af satellitbaserede løsninger til blandt andet landbrug og det maritime erhverv, hvor der allerede er nogle stærke aktører på markedet. Og startups har god adgang til data og samarbejdspartnere, og det er en fantastisk mulighed for digitale startups, der gerne vil udvikle produkter og tjenester til disse sektorer. Det er en kæmpe fordel for nye startups, siger Sune Nordentoft Lauritsen.

Og en ting er, at startups kan få et kig ind i etablerede virksomheder og få føling med kundekredsen. Det kan også gå den anden vej rundt.

- Det er også en unik mulighed for, at de etablerede virksomheder får et kig ind nye teknologier og nye måder at tænke på, siger Sune Nordentoft Lauritsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.687