23948sdkhjf

Iværksætter bag insekt-sensor lander aftale med John Deere

Danske FaunaPhotonics står bag en sensor, der har til formål at reducere brugen af sprøjtemidler mod insekter.

Nu har iværksættervirksomheden indgået et samarbejde med verdens største producent af landbrugsmaskiner, John Deere, der skal køre en række forsøg i marken med den danske sensor.

- Vi skal helt overordnet se på, hvordan vores teknologier, både hard- og software, kan kobles med John Deeres systemer", fortæller Michael Stanley Pedersen, CEO for FaunaPhotonics i en pressemeddelelse.

Automatisk genkendelse
Den dansk udviklede sensor kan automatisk registrere insekter omkring afgrøder i marken og på den måde optimere hvilke og hvor store mængder insektmidler, som marken sprøjtes med.

Målet er at nedsætte og optimere brugen af insekticider, således at der kun sprøjtes, når det er nødvendigt.

- Vores vision er, at teknologien kan kobles direkte på landbrugsmaskiner. Vi arbejder på mobile enheder, hvor sensoren måler insekt-aktiviteten direkte foran fx en traktor, der så kan sende besked til dyserne i sprøjtebommen, der kun åbner sig for at sprøjte, når det er nødvendigt. Hermed kan insekticid-mængden nedsættes, og områder af marken kan måske helt undgå sprøjtninger, siger Michael Stanley Pedersen.

Bestået på to biller Samarbejdet mellem John Deere og FaunaPhotonics blev startet op i sommeren 2019 i Iowa, hvor teknologien blev testet på skadedyr i majs.

Der blev foretaget forsøg med genkendelse af Japanese Beetle og Northern Corn Rootworm. To skadedyr, der giver amerikanske landmænd kæmpe udfordringer. De to ugers forsøg viste, at teknologien let kunne adskille de to biller i målingerne. Dermed var der grobund for yderligere forsøg.

- I 2020 vil det første kommercielle produkt blive lanceret her i Danmark, og derefter vil der følge en kraftig skalering også til det internationale marked, hvor vi allerede er med i markforsøg i dag. Hvorfor vi stadig er i den fase hvor vi søger investorer, siger Michael Stanley Pedersen.

- I 2020 vil det første kommercielle produkt blive lanceret her i Danmark, og derefter vil der følge en kraftig skalering også til det internationale marked, hvor vi allerede er med i markforsøg i dag. Hvorfor vi stadig er i den fase hvor vi søger investorer, siger Michael Stanley Pedersen.

FaunaPhotonics vandt i 2019 den prestigefyldte tech/miljøpris "HelloTomorrow", hvor de placerede sig blandt 12 af verdens mest innovative virksomheder. FaunaPhotonics vandt i kategorien 'Food, Agriculture and Environment'.

Sådan virker FaunaPhotonics sensor
En boks sættes op i marken og sender infrarøde stråler ud i et areal foran sig. De gennem-flyvende insekter kaster det reflekterede lys tilbage, der opfanges af en fotosensor.

  • Disse data sendes direkte til en avanceret cloudbaseret softwareløsning, der med kunstig intelligens aflæser insekternes farve, vingehastighed, krops- og vingestørrelse og andre parametre.
  • Dette samles til et slags fingeraftryk, der er unikt for den enkelte insektart. Softwaren kan derefter kategorisere insekterne i grupper og endda genkende et helt specifikt insekt.
  • Landmanden kan, i real-tid, se insekternes aktivitetsdata i softwareværktøjer, der allerede bruges til andre funktioner, som fx CropManager. På den måde får landmanden helt præcis viden om insekt-aktiviteten i marken. Dermed kan landmanden planlægge sin sprøjtning lige præcis på det tidspunkt, det er relevant at sprøjte.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08