23948sdkhjf

Ny carbon-ring kan vise vej til fremtidens elektronik

Verdens første ring af carbonatomer er muligvis første skridt mod mikro-elektronik, som bruger langt mindre strøm end i dag

Drømmen om en ny form for elektronik, baseret på atom-tynde tråde af carbon, er måske rykket et lille skridt nærmere.

I et nyt studie har forskere fra Schweiz og Storbritannien formået at fremstille verdens første ring af rene carbonatomer. Det skriver Forskning.no i en artikel bragt på Videnskab.dk.

Ringet blev lavet ved et IBM-laboratorie i Schweiz og består af bare 18 carbonatomer, der ligger på rad og række.
Hvis tråde af carbon, som ringen består af, kan gøres stabile uden for laboratoriet, kan de måske være velegnede til at lave elektronik på endnu mindre skala, end vi gør det i dag.

Carbonringen slutter sig til rækken af rene carbonforbindelser, der også tæller det mere berømte materiale grafen.

Grafen er lag af enkelte carbonatomer, der også har stort potentiale for elektronikken. Men forskernes erfaringer med grafen har også vist, at de rene carbonforbindelser er vanskelige at anvende i praksis.

- Grunden til, at grafen i første omgang blev rost til skyerne, er, at det har så mange gode egenskaber – både mekanisk og elektronisk. Men det viste sig, at grafen var vanskeligt at benytte i applikationer, Ida Marie Eriksdatter Høiaas til forskning.no ifølge Videnskab.dk.

Hun forsker i brugen af grafen i LED-lys både ved NTNU og i IT-virksomheden Crayonano.

- Der er nogle ret store forhindringer, vi skal overvinde, før vi kan bruge det indeni noget som helst, siger Ida Marie Eriksdatter Høiaas.

Den nye opdagelse lægger dog låg på en 50 år gammel debat blandt kemikere. De har nemlig haft forskellige forudsigelser af, hvordan en ring af rene carbonatomer ville se ud. Nu kan forskerne fra IBM og Oxford University vise, at elektronerne i ringen er ’ujævnt’ fordelt omkring atomkernerne.

Det betyder, at ringen kan fungere som halvleder, hvilket er en fundamental komponent i moderne elektronik.

Men forskerne er allermest begejstrede for, at det overhovedet er lykkedes at fremstille og forevige den eftertragtede ring.

- At se det første billede af carbon-18-ringen og al den kemi, som jeg har arbejdet med i månedsvis, komme sammen var en meget givende oplevelse, fortalte en af forskerne bag studiet, Lorel Scriven, til mediet Gizmodo ifølge Videnskab.dk.

Kilde: https://videnskab.dk/naturvidenskab/mikr...

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141