23948sdkhjf

Vestas, Topsøe og Grundfos inviterer piger indenfor

61 virksomheder, organisationer og uddannelsesinstitutioner står den 2. oktober sammen om at inspirere over 3200 skole- og gymnasiepiger til en uddannelse inden for naturvidenskab, teknologi og IT.

Hvordan programmerer man en app og en robotarm? Hvilken rolle spiller enzymer i vores dagligdag? Hvordan smager gelékugler lavet af tang? Og hvordan kan nye teknologier omkring maling, byggeri, vandrensning og genbrug af plastic fra verdenshavene understøtte en bæredygtig fremtid?

Alt det og meget mere skal over 3200 piger fra grundskolens ældste klassetrin og fra gymnasiet ud og undersøge til Girls’ Day in Science den 2. oktober.

Girls’ Day in Science er arrangeret af Naturvidenskabernes Hus’ netværk for skole-virksomhedssamarbejde, Tektanken, og på dagen er det hensigten, at pigerne skal få øjnene op for den spændende verden af naturvidenskab, teknologi og IT, fortæller konstitueret direktør i Naturvidenskabernes Hus, Maiken Lykke Lolck. - Alt for mange piger kender ikke mulighederne med en uddannelse inden for den naturvidenskabelige verden. Med kompetencer inden for naturvidenskab, teknologi eller IT kan du hjælpe mennesker og skabe en bedre verden. Det forsøger vi og arrangørerne at vise pigerne til Girls’ Day in Science, siger hun.

Stor mangel på STEM-uddannede danskere
Problemet er, at vi som samfund har et markant underskud af mennesker, der er uddannet inden for de såkaldte STEM-fag; Science, Technology, Engineering og Math.

Tal fra Ingeniørforeningen IDA og Engineer The Future peger på, at vi kommer til at mangle 10.000 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater i 2025 og 19.000 IT-specialister i 2030. Allerede nu har mange virksomheder problemer med at finde medarbejdere med de rigtige kompetencer. Og det er dyrt for samfundet.

Hvis der skal gøres noget, så er det blandt pigerne, at potentialet er størst. Selvom to tredjedele af de studerende på de øvrige videregående uddannelser er kvinder, er de i drastisk undertal på STEM-uddannelserne. Således er kun hver tredje STEM-studerende kvinde. Og den skævhed har været uændret de sidste ti år, viser tal fra Danmarks Statistik.

Skab en bedre verden med viden om naturvidenskab
Haldor Topsøe er en af de virksomheder, der åbner dørene den 2. oktober. Her er kemiker og business strategy developer, Zeina Maroun, vært på dagen sammen med seks andre, kvindelige medarbejdere fra virksomheden, der alle står klar til at give pigerne deres personlige fortælling om deres vej ind i først en naturvidenskabelig uddannelse og senere en karriere inden for naturvidenskab og teknologi.

- Vi laver et frirum for pigerne, hvor de kan spørge om alt. Mit mål er, at pigerne skal kunne se sig selv som voksne i nogle af os medarbejdere, både fagligt men også personligt. Derudover vil jeg med de forskellige rollemodeller vise pigerne, at arbejdet med naturvidenskab og teknologi er meget varieret og måske noget helt andet, end de forestiller sig, siger hun.

Haldor Topsøe producerer teknologi og katalysatorer til den kemiske industri og raffinaderier globalt. Og pigerne bliver stillet over for både tekniske, men også kommunikations- og konceptmæssige udfordringer til Girls’ Day in Science.

Med udgangspunkt i FN’s 17 verdensmål får pigerne også et indblik i, hvordan Haldor Topsøes løsninger sikrer tilstrækkelig forsyning af fødevarer til verdens voksende befolkning, renere luft og energibesparelser. De skal vide, at man med teknologi og naturvidenskab kan være med til at løse verdens mest presserende udfordringer som fx klimaproblemerne, fortæller Zeina Maroun.

Mads Nipper: Fravalg må ikke skyldes manglende kendskab
Også Grundfos i Bjerringbro slår dørene op til Girls’ Day in Science. Herfra er koncerndirektør Mads Nipper klar i mælet:

- Det er vigtigt, at vi som samfund får flere, der uddanner sig inden for naturvidenskab, teknologi og IT. Til Girls’ Day in Science forsøger vi at få pigerne med. Vi mangler dem overalt i danske virksomheder, og det er der ingen grund til, siger han.

Hos Grundfos skal 43 piger fra College360 i Silkeborg og fra HTX på College Skive arbejde med vandrensning og med, hvordan data fra intelligente pumpesystemer kan bidrage til bæredygtige vandteknologier. Vandrensning er en af Grundfos’ kernekompetencer, som har stor betydning i den tredje verden, når der skal skaffes rent drikkevand. Og det er netop en af pointerne med Girls’ Day in Science hos Grundfos.

- Med viden om teknologi kan man være med til at løse de største udfordringer, vi på globalt plan står over for. Vi skal vise pigerne, at de med en STEM-uddannelse kan ændre livet for mennesker til det bedre. Vi skal som minimum sørge for, at det ikke er manglende kendskab, der gør, at pigerne fravælger en STEM-uddannelse. Vi skal derfor vise dem mulighederne, så de træffer et uddannelsesvalg på et oplyst grundlag. Derfor bakker Grundfos op om Girls’ Day in Science, fortæller Mads Nipper.

Ud over Grundfoss og Haldor Topsøe så åbner virksomheder som Kamstrup, Vestas, Orbicon, BKI Foods, Energinet, Siemens, Gibotech og mange flere dørene den 2. oktober. Uddannelsesinstitutioner som Mercantec, VIA University College, Syddansk Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet er også med.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125