23948sdkhjf

Klimatilpasset elektronik kan give millionbesparelser

Et nyt samarbejde skal ved hjælp af big data om klimaforhold nedbringe antallet af fejl i elektronikken

Danske virksomheder producerer elektronik, der sælges verden over til brug i blandt andet vindmøller, solcelleanlæg, pumper og industriproduktion. Det betyder, at produkter fra virksomheder som Vestas, Danfoss og Grundfos skal kunne anvendes under alle klimaforhold, både i ekstrem kulde, fugtig varme og i tørre sandfyldte områder.

Elektronik er dog følsom, særligt overfor fugt, som forårsager en betydelig del af de elektroniske nedbrud. Men også temperaturer og forurening forårsager problemer, alt afhængig af hvor i verden, elektronikken bliver anvendt. Det forårsager uønskede driftsstop, der kan være både meget kostbare og kan medføre store ulemper, eksempelvis hvis det sker i en pumpe opstillet i et svært tilgængeligt område eller i en havvindmølle.

To nye værktøjer til danske virksomheder

Et nyt projekt skal give elektronikvirksomhederne bedre viden om, hvad klimaforholdene betyder for deres produkter og på sigt spare hundredvis af millioner kroner på udgifter til vedligehold og reparation af elektronik. Innovationsfonden investerer 17,4 mio. kroner i projektet, som ledes af professor Rajan Ambat fra DTU Mekanik, der gennem mange år har arbejdet med området.

I løbet af de kommende fire år skal projektet skabe to nye værktøjer, der kan anvendes af virksomheder i deres fremtidige design af produkter.

- Vi skal først og fremmest udvikle en klimatransferfunktion. Den bliver skabt med input af to forskellige typer data. Dels vil vi anvende big data om klimaet verden over til at udvikle en række klimazoner med fokus på temperaturer, fugtighed og forurening, der er de tre parametre, som særligt kan påvirke elektronikken. Det kobler vi med data fra overvågning af elektronikken i produkter fra danske virksomheder opstillet forskellige steder i verden, så vi kan se, hvordan de fungerer under de forskellige klimaforhold, siger Rajan Ambat.

Opgør med overdimensionering

Det nye klimatransferværktøj skal gøre det muligt for virksomhederne fremover at tænke viden om klima ind i design af deres elektronik fra starten. I dag er mange elektronikprodukter overdimensioneret for at sikre, at de kan klare mest muligt. Men med det nye værktøj bliver det muligt at fremstille mere bæredygtige produkter, der kan fungere pålideligt under varierende klimaforhold, og som samtidig kan sælges til konkurrencedygtige priser og sikre, at Danmark kan fastholde sin verdensførende position inden for smart elektronik.

- Vi glæder os meget til den kommende klimatransferfunktion, der kombinerer det høje niveau af viden om elektronik, vi allerede har i Danmark, med nye data om klima. Det bliver effektueret til et værktøj, der kan hjælpe os med design af robuste produkter, siger Allan Holm, ledende materialespecialist hos Grundfos.

Vedligehold kan forudses

Projektet vil også udvikle et andet værktøj, der inddrager en risikovurderingsmodel, som Aalborg Universitet har udviklet. Dette værktøj skal gøre det muligt på sigt at hjælpe de kunder, der køber og anvender elektronik, ved at kunne forudsige, hvornår det er nødvendigt at gribe ind med service eller vedligehold.

- Vores kunder vi få mere pålidelige produkter og vil tillige kunne udnytte mulighederne ved forudseende vedligehold. På den måde vil vi kunne forhindre, at elektronikken bliver skadet af eksempelvis fugt, så vi undgår at skulle udskifte den, siger Allan Holm

De to værktøjer vil være af interesse for en bred kreds af virksomheder, og blandt andet bilbranchen har allerede vist stor interesse for projektet, og de deltagende virksomheder i projektet forventer at kunne implementere de nye værktøjer i løbet af de næste 2-6 år.

Partnerne i projektet er DTU, AAU, Danfoss, Grundfos, Eltek, Vestas, Circle consult, Scadaminds, Force Technology, Eurus energy, Volvo og Bosch

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.193