23948sdkhjf

Vildtvoksende hyggebelysning udstilles i New York

På Smithsonian Design Museum i New York kan man for tiden stifte bekendtskab med en ny type lyskilde, der ikke er tilsluttet nogen former for strømforsyning.

Det drejer sig om grønne stueplanter, som professor og kemiingeniør ved MIT Michael Stano ved hjælp af nanopartikler har gjort i stand til at lyse op over længere tid ved at konvertere plantens naturligt lagrede energi til lys. Det skriver Ingeniøren.

Michael Stano og hans hold har ladet sig inspirere af ildfluer, der lyser op ved hjælp af pigmentet luciferin, som reagerer ved kontakt med ilt, og har ifølge mediet formået at pakke en række komponenter i nanopartikler, der tilsammen udvikler en katalysator, der øger den kemiske reaktionshastighed og skaber lys. Ligeledes har de fundet frem til en inhibitor, der kan bruges til at slukke lyset i planten på sigt.

Ifølge Michael Stano har planterne en række egenskaber, der gør dem velegnede som lamper. Blandt andet kan de opsamle energi fra solen og lagre det som brændstof, og på den måde fungerer de så at sige som en kombination af solceller og batterier.

Det varer imidlertid længe, før vi kan erstatte alle hjemmets elpærer med lysende stuebirke. På nuværende tidspunkt er lyset fra en plante på omkring 10 centimeter stadig ikke kraftigt nok til, at man kan læse under det.  

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109