23948sdkhjf

Manglende efterspørgsel er den største hæmsko for industrien

Erhvervslivet ser fortsat på fremtiden med forsigtig optimisme, selv om humøret er dalet en smule i juli

Industrien angiver, at manglende efterspørgsel lige nu er den største hæmsko for produktionen.

Det fremgår af Danmarks Statistiks konjunkturbarometer, som er blevet offentliggjort onsdag.

Her svarer 35 procent af virksomhederne i industrien, at deres produktion bliver begrænset af mangel på efterspørgsel. Samtidig svarer 24 procent, at produktionen er begrænset af mangel på materialer og/eller udstyr.

12 procent af virksomhederne angiver, at produktionen er begrænset af manglende arbejdskraft.

Det er "værd at holde øje med", at mangel på efterspørgsel nu fylder mere for virksomhederne, mener Jeppe Juul Borre, som er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Han mener dog overordnet set, at virksomhedernes forventninger til fremtiden ligger til den positive side.

- De værste bekymringer i en tid med massivt prispres i produktionen og stigende renter er dampet af, skriver han i en kommentar.

I juli lød erhvervstillidsindikatoren på 105,3, hvilket var et mindre fald fra juni, hvor den var 106,0.

Erhvervstillidsindikatoren angiver tilliden i både industri, bygge- og anlægsbranchen, serviceerhverv og detailhandel. Værdien 100 angiver det historiske gennemsnit.

- Det meget lille fald i erhvervstilliden bør ikke give anledning til nogen stor bekymring. Over det seneste halvandet års tid har erhvervstilliden bevæget sig i den rigtige retning og var for en måned siden på det højeste i 26 måneder, skriver Jeppe Juul Borre.

Også Mathias Dollerup, som er seniorøkonom i Sydbank, mener, at erhvervstillidsindikatoren viser, at erhvervslivet har en forsigtig optimisme. Og med god grund, mener han.

- Dansk og international økonomi har været plaget af kraftige prisstigninger og renteforhøjelser, men bøtten er ved at vende. Renterne sænkes forsigtigt, og inflationen er gradvist ved at komme under kontrol i de fleste lande, skriver han i en kommentar.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097