23948sdkhjf

Elektronik skal designes til genanvendelse og længere levetid

Sølv skal erstattes af mere bæredygtige metaller til print. Det er en af tankerne bag nyt europæisk projekt med Teknologisk Institut i spidsen

Alt for megen elektronik ender som affald i stedet for at blive genanvendt, og det skal der laves om på.

Derfor vil et nyt europæisk initiativ, som Teknologisk Institut er en del af, nu arbejde på at sikre forlænget levetid og øget cirkularitet i elektronik.

Ifølge en pressemeddelelse fra Teknologisk Institut er det blot 17 procent af kasseret elektronik, der på verdensplan bliver genanvendt på en miljømæssigt forsvarlig måde, og derfor skal det nye projekt, Sustain-a-Print, understøtte en omstilling i genanvendelsesprocedurerne.

- Sammen med europæiske partnere udvikler vi komponenter til elektronik – for eksempel sensorer og tastaturer – der adskiller sig fra traditionelt elektronikdesign på to måder. For det første bliver elektronikken produceret med mere miljøvenlige materialer og metoder. Og for det andet er den nye elektronik designet til enten at kunne genanvendes eller være bionedbrydelig, udtaler Christian Rein, faglig leder på Teknologisk Institut, i pressemeddelelsen.

Udforsker alternative materialer til print

Ifølge Christian Rein eksperimenterer Sustain-a-Print blandt andet med at udvikle alternativer til mikrosølv i printet elektronik.

- Der er brug for at udvikle materialer med lavere klimaaftryk for at lykkes med grøn omstilling inden for elektronik. I printet elektronik består det strømledende blæk oftest af mikrosølv. Kobber er både billigere og mere miljøvenligt, fordi der skal mines mindre for hvert gram, der udvindes. Vi udvikler og opskalerer nanomaterialer som kobber til produktion af nye blæktyper, lyder det fra Christian Rein.

Derudover arbejder parterne med udvikle print, der i højere grad en for nuværende kan skilles ad og genanvendes, så man ikke bliver nødt til at kassere elektronik med værdifulde komponenter.

- Derfor skal vi designe elektronikken, så den let kan printes, skilles ad for genanvendelse eller bionedbrydes, når dens levetid er ovre. Vi har udviklet et elektronikdesign, som er første generation til test af nanomaterialer, lag og processer, udtaler Christian Rein.

Om Sustain-a-Print

  • Sustain-a-Print består af i alt 11 partnere fra Europa, som hver bidrager med udviklingen af cirkulære elektronikkomponenter med lavere klimaaftryk.
  • Teknologisk Institut er projektleder og står for udvikling og opskalering af nanomaterialer til produktion af ledende blæktyper til printet elektronik. Desuden støtter Teknologisk Institut med udviklingen af mere miljøvenlig ledende blæk og genbrug af printet elektronik.
  • Desuden deltager følgende parter:
    - Creative Nano udvikler biogeniske kulstofmaterialer til slidområder.
    - Lomartov står for livscyklusanalyse af løsningerne.
    - Aristotle Universitet udvikler nye miljøvenlige/bionedbrydelige substrater.
    - CPI udvikler blæk til printning og vedhæftningsmaterialer.
    - AXIA hjælper med kommunikation.
    - ITENE står for Safe and Sustainable by Design (SSbD)-metoderne.
    - Nanoscientifica udvikler sølv-nanomaterialer fra genbrugsmaterialer.
    - Det polytekniske universitet i Catalonien står for genbrugsprocesserne.
    - Dropsense står for den ene user case, mens nordjyske Melsen Tech står for den anden. De to cases er fokuseret på hhv. printbare biosensorer og tastaturer.

Kilde: Teknologisk Institut

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082