23948sdkhjf

Svampe-batteri skal lagre vedvarende energi

Forskere fra DTU og AAU har indledt jagten på skimmelsvampe, der kan erstatte lithium, kobber og zink i batterier og dermed bruges til lagring af energi.

Skimmelsvampe er særligt gode til at producere quiononer, som er en gruppe af organiske forbindelser, der kan bruges i forbindelse med lagringen.

Forskerne har konstrueret en prototype af et svampebatteri, og en ny donation på 15 mio. kroner fra Novo Nordisk skal sætte yderligere fut i forskningen.

Der er foreløbigt identificeret to svampe, der producerer store mængder quinoner, som kan bruges i enten plus- eller minuspolen af et batteri, hvor de kan ophobe eller aflade energi. Quinonerne kommer fra de to skimmelsvampe Penicillium og Alternaria. Det oplyser DTU på sin hjemmeside.

Kobles på el-nettet
Det er ikke kun identifikationen af egnede svampe, der har forskernes fokus. På AAU undersøges det, hvad der skal til for at koble batterierne på det eksisterende el-net.

Først og fremmest skal der udvikles batterier, der kan kobles på vindmølle og solcelle-installationer.

- Svampebatterierne er af såkaldte redox-flow batterier, der har særligt gode egenskaber, når det gælder lagring af store mængder energi. Derudover er de billige at producere og nemme at komme af med på en bæredygtig måde. Derimod vil de være større end almindelige batterier, fordi svampequinonerne ikke er lige så energitætte, og dermed ikke er lige så velegnede til mobile teknologier, hvor batteriernes størrelse er afgørende, siger Jens Muff lektor på Aalborg Universitet.

Forskerne fra DTU og Aalborg Universitet har tre år til at udvikle en demonstrationsmodel af et bæredygtigt batteri og at finde en billig måde at producere skimmelsvampe på og udvinde de quinoner, som batterierne skal bestå af. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125