23948sdkhjf

Koncentreret sollys skal drive fremtidens kraftværker

Ny teknologi skal gøre udnyttelsen af solenergi billigere og mere effektiv. Fremtidens anlæg med koncentreret sollys er så store som vindmølleparker.
I de seneste år er der kommet fokus på udvikling af store el- og varmeproducerende solkraftanlæg med effekt op til 100 MW. Gennem de næste årtier forventer det Internationale Energiagentur en eksplosiv vækst i udnyttelsen af solkraft, så den på verdensplan dækker mere end 10 % af elforbruget i 2050.

Højteknologifonden har netop bevilliget 7 mio. kr. til et projektet Inline CSP, der er et samarbejde mellem virksomheden Polyteknik, AAU og DTU.

Samarbejde om coatings & CSP-anlæg
I de såkaldte ”Concentrated Solar Power” (CSP) anlæg fokuseres sollys med spejle på absorberrør, som via opvarmning af væsker driver produktion af elektricitet. Netop i absorberrørene, som er helt centrale for systemernes effektivitet, ser Polyteknik fra Østervrå et stort forretningspotentiale.

Polyteknik har specialiseret sig i fremstilling af avanceret coating udstyr og vil sammen med AAU og DTU udvikle nye korrosionsbestandige høj-effektive coatings, som kan fungere i fri luft. Projektet skal gøre Polyteknik i stand til både at levere coatingudstyr og tilhørende processer til fremstilling af absorbere.

- Solenergiforskning er et rigtig spændende område, som universiteterne satser meget på i de kommende år. Det nye solkraftprojekt repræsenterer en ny forskningsmæssig udfordring, som vi ser meget frem til, siger institutleder Kjeld Pedersen fra Aalborg Universitet.

Prisen for solkraftanlæg reduceres
Det er ikke kun i Europa og USA, man har set mulighederne i koncentreret solkraft. Også Kina og tredjeverdenslandene viser interesse for at opbygge solkraftanlæg. Markederne for solkraftanlæg i disse lande forventes at vokse eksplosivt i de kommende år. Med højteknologifondsprojektets nye teknologi til absorberrør reduceres den nødvendige investering ved produktion af solkraftanlæg betydeligt, hvilket åbner nye markeder.

- Indien og Kina har vist stor interesse for at komme i gang med CSP-teknologien, men afskrækkes af den store investering, som er nødvendig med teknologien i den nuværende form. Vi vil være i stand til at reducere denne investering dramatisk og dermed gøre CSP-teknologien tilgængelig på helt nye markeder, fortæller direktør i Polyteknik Jens William Larsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093