23948sdkhjf

Opbrud i bredbåndsland - samråd, monopolanklager og 3 nye spillere

Mens tre nye spillere på kort tid har meldt deres ankomst på bredbåndsmarkedet, har Forbrugerrådet Tænk påpeget problemer med lokale monopoltilstande, og Socialdemokratiet indkaldt energiministeren til samråd om stigende priser.

Der bliver efter alt at dømme rift om bredbåndskunderne den kommende tid.

I januar meldte den tidligere Fullrate- og Plenti-stifter, Peter Mægbæk, sig på banen med et nyt bredbåndsselskab ved navn Fastspeed. Fredag i sidste uge annoncerede Danmarks tredjestørste tv-distributør Boxer, at de barsler med at udbyde bredbånd over TDC’s kabel-tv-net, og mandag trådte mobilselskabet 3 også ind i manegen, da de lancerede et nyt trådløst bredbånd til hjemmet.

Hvor 3’s trådløse løsning sigter mod de husstande, der kun har adgang til det gamle kobbernet, har Fastspeed med Jysk Energi i sin ejerkreds øjnene rettet mod energiselskabets fiber-infrastruktur i det vestjyske, mens Boxer i første omgang planlægger at konkurrere med TDC på kabel-tv-nettet, der når ud til ca. 60 procent af danske husstande.

Dermed kunne man tro, at den hellige gral var velforvaret, når det kommer til det danske bredbåndsudbud, men gennem de seneste uger har Finans.dk kigget bredbåndsmarkedet efter i sømmene, og der tegner sig en noget anden historie.

Stigende priser og en minister i samråd

I sidste uge pegede Forbrugerrådet Tænk på, at TDC og elselskaberne med hver deres højborg i form af kabel-tv-nettet og fibernettet har kunnet holde konkurrencen på bredbåndsmarkedet nede på et minimum og dermed haft mulighed for at skrue priserne op.

Den konklusion kom, efter Finans kunne berette, at mere end en million husstande fik hævet priserne på deres bredbåndsløsning med op til 15 procent ved årsskiftet, og torsdag fik det Socialdemokratiet til at kalde energi- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V), i samråd.  

- Der skal ske noget nu fra ministerens side. Det går ikke, at forbrugerne oplever prisstigninger, fordi konkurrencen på bredbånd ikke er tilstrækkelig, sagde it- og teleordfører Karen Gaardsted (S) i den forbindelse til Finans

Skal der tvang til?

I flere år har elselskaberne lovet, at de vil åbne fibernettet for konkurrerende udbydere, men indtil videre har kun få selskaber gjort det. Derfor kan fiberkunderne i mange tilfælde kun vælge de udbydere, der er ejet af elselskaberne som eksempelvis Stofa eller Waoo.

Mens elselskaberne endnu ikke er tvunget til at dele forbindelse med konkurrerende kræfter, gælder det ikke for TDC, som IT- og Telestyrelsen i 2010 tvang til at åbne kabel-tv-nettet for andre udbydere.

Siden er TDC dog blevet kritiseret for at holde konkurrencen nede ved at opkøbe nye bredbåndsselskaber, der har meldt sig på banen, ligesom der stilles spørgsmålstegn ved, hvorvidt det er tilstrækkeligt attraktivt for konkurrenter at leje sig ind på kabel-tv-nettet.

Opgør med lokale monopoler

- Vi mangler stadig at se på, om det er attraktivt nok for konkurrenterne at levere bredbånd på TDC’s kabel-tv-net i hovedstaden. Det væsentlige er, at den enkelte forbruger – også i hovedstadsområdet - har mulighed for at vælge mellem flere udbydere af hurtigt internet. Ellers er vi stadig stillet over for lokale monopoler, forklarede Martin Salamon, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk, i sidste uge til Finans.

Mens enkelte energiselskaber allerede har åbnet fibernettet for konkurrenter, oplyser Finans, at der foregår forhandlinger om at åbne nettet flere steder i landet. Ifølge avisen har alle de store elselskaber planer om at åbne fibernettet inden for det næste års tid, mens TDC er ved at grave fibernet ned i Storkøbenhavn med den hensigt at åbne det helt for konkurrenterne.

Hvis Boxer desuden lykkes med at konkurrere med TDC på kabel-tv-nettet, tyder en del altså på, at danskerne kan se frem til et større udvalg og skarpere priser, når der skal vælges bredbåndsleverandør i fremtiden

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.229