Drengedrømmen der blev til en international designsucces
Det var den unge ingeniør Benny Frandsens drengedrøm og ambition om at markere sig som international belysningsdesigner, der startede det hele. Det er 50 år siden.
I dag er Frandsen Group i Horsens samlingspunktet for fire af Danmarks førende belysnings- og designvirksomheder.
50 års jubilæet fejres fredag den 14. december, hvor endnu en udvidelse af den stærkt ekspanderende designvirksomheds hovedsæde samtidig tages i brug.
Historien om Frandsen Group er en klassisk fortælling om en mand, en idé og et beskedent kælderlokale, hvor det hele startede. Om op- og nedture og om det lange, seje træk, der de seneste årtier har placeret gruppens virksomheder i toppen af den danske designtradition.
Benny Frandsens succes kan i høj grad tilskrives hans evne til, gennem alle 50 år, at efterleve det gamle ordsprog: Du kan ikke styre vinden; men du kan justere sejlene.
Han startede i 1968 på Vestergade i Skanderborg, hvor han sammen med hustruen, Inge, indrettede hjemmet med produktion i kælderen og showroom på førstesalen.
Men starten var svær. Benny Frandsens sælgerevner var alt andet end imponerende, og hans første lampedesign var det stort set kun vennerne, som købte.
Men gang i ”Frandsen Belysning” kom der, da han skiftede det første, firkantede design ud med et rundt og designede den lille, runde Ball-lampe, som lige siden er solgt i millioner af eksemplarer verden over i mange forskellige varianter.
Men bedst som der kom medvind, drillede vinden, og den første oliekrise i starten af 1970’erne blæste verden omkuld. Men i stedet for at resignere, satsede Benny Frandsen og byggede sin første egentlige fabriksvirksomhed i industrikvarteret i Skanderborg Øst.
Han satsede på udvikling og en stribe af sine egne belysningsdesigns, og det lykkedes. I løbet af 1970’erne blev ”Frandsen Belysning” etableret som en seriøs belysningsvirksomhed, både herhjemme og i udlandet. Og Benny Frandsen modtog i de efterfølgende årtier en række internationale priser for sine designs.
I 1990erne måtte sejlene justeres igen. Kundegrundlaget for en belysningsvirksomhed skiftede markant karakter, det blev indkøbsforeninger og møbelkæder, der blev aftagerne, og Benny Frandsen erkendte, at ”Frandsen Belysning” skulle have flere muskler. Så han solgte sin virksomhed til Friis Koncernen i Horsens.
I tre år kørte virksomheden videre i Brædstrup med de nye ejere og med Benny Frandsen som administrerende direktør. Så købte han den tilbage igen og kaldte den ”Frandsen Lighting”.
Igen fik han vind i sejlene. Men igen drillede vinden. Finanskrisen i 2000’erne truede, og endnu engang måtte han beslutte, om han ville satse eller resignere. Han valgte selvfølgelig satsningen og byggede i 2009 nyt hovedsæde ud til den jyske motorvej i Horsens. En beslutning, han selv kalder for sit svendestykke som virksomhedsejer.
Siden er det gået stærkt. Fra etableringen i Horsens har virksomheden år for år haft rekordomsætning og rekordoverskud. Og Frandsen Lighting blev suppleret med ”Frandsen Project”, som har specialiseret sig i indretning af hoteller, restauranter og butikker verden over, og med ”Verpan”, der, som resultat af et samarbejde med den internationalt anerkendte designer Verner Pantons hustru, Marianne Panton, har rettighederne til en række af Verner Pantons mest unikke designs indenfor belysning, møbler og tekstiler.
Det hele samlet i Frandsen Group, hvor den seneste aktivitet er ”Rewired”, som har taget produktionen af en række klassiske danske belysningsdesign op, blandt andet Friis & Moltke-designs.
Gennem et tæt samarbejde med internationale møbelkæder leverer Horsens-virksomheden i dag boligindretning til det meste af verden, og der sendes dagligt tusindvis af Frandsen Groups produkter ud fra de store lagerhaller på Egeskovvej i Horsens.
Benny Frandsen er i dag 77 år, og han forbereder så småt et generationsskifte. Men drømmen og ambitionen om et liv som designer giver han ikke op. Han er, siger han, blevet tilbudt et job i Frandsen Group designafdeling, når generationsskiftet er gennemført.