23948sdkhjf

Folketinget vil stramme regler for eksport af overvågningsudstyr

Som reaktion på Informations afsløringer af Danmarks eksport af masseovervågningsteknologi til diktaturstater som Saudi-Arabien kræver et bredt politisk flertal nu handling

I fremtiden skal det være sværere at få tilladelse til at eksportere cyberovervågningsudstyr til diktaturstater. Det mener et bredt flertal bestående af alle Folketingets partier. Torsdag vedtog Forsvarsudvalget en beretning, der pålægger regeringen at »søge veje til at skærpe den administrative procedure og praksis på området« og sikre, at Danmark er blandt de mest restriktive lande i EU. Det skriver Information

- Der har bredt sig den erkendelse bredt i Folketinget, at vi er nødt til at stramme op, siger De Radikales forsvarsordfører Martin Lidegaard. 

- For ingen af os ønsker på nogen måde at bidrage til at gøre det lettere for lande som Saudi-Arabien og andre at udøve repression over for deres befolkninger. 

Ville forbyde eksport af dual use-teknologi
Beretningen kommer efter et beslutningsforslag fra Enhedslisten, som helt ville forbyde eksport af dual use-teknologi til lande, der »krænker menneskerettighederne alvorligt«. ’Dual use’ er et paraplybegreb for teknologier, der kan bruges til både civile og militære formål, heriblandt cyber-overvågningsudstyr. 

Dansk eksport til diktaturstater

BAEs danske afdeling var i vælten sidste år, da det kom frem, at firmaet solgte teknologi til masseovervågning til regimer i Mellemøsten og Nordafrika

Nørresundby-firma solgte masseovervågning til golfstater

Nordafrikanske regimer købte også dansk overvågningsteknologi

Styrelse undlod at oplyse om advarsel mod overvågningseksport

Partiets forsvarsordfører Eva Flyvholm ærgrer sig over, at der ikke var flertal for et decideret forbud, men ser alligevel beretningen som et skridt fremad. 

- Jeg tror, at vi stort set kan opnå det samme med den enighed, der er nu. Så vi rent faktisk kan sikre, at Danmark ikke længere vil eksportere f.eks. masseovervågningsudstyr til Saudi-Arabien. Det burde blive fanget, efter den opstramning vi har lavet nu, siger hun. 

Vil påvirke de fælleseuropæiske regler
Ud over opstramninger i den nationale praksis pålægger Folketinget også regeringen at »arbejde aktivt« for fælles skærpede regler i EU. Det er »sund fornuft«, mener Venstres forsvarsordfører Peter Juel-Jensen. 

- Vi håber på, at vi kan blive bannerførerne og samle de andre EU-lande om endnu mere opmærksomhed på det her, siger han. 

I Dansk Folkeparti er man enige i, at det er »et problem med eksport af de her ting«, siger forsvarsordfører Jeppe Jakobsen. 

- Vi har et ansvar for, at den her slags udstyr ikke falder i hænderne på de forkerte og bliver brugt til ting, som kan bidrage til at undertrykke eller måske direkte angribe befolkningsgrupper, siger han. 

Nørresundby-firma afsløret i salg til dkitaturstater
Beretningen er en reaktion på, at Information i samarbejde med BBC i sommeren 2017 afslørede, at den dansk-britiske virksomhed BAE Systems Applied Intelligence i Nørresundby havde solgt avanceret overvågningsudstyr til blandt andet regimerne i Saudi-Arabien, Qatar og Oman. Det var sket med tilladelse fra de danske myndigheder.

Systemerne minder om overvågningsprogrammer som dem, whistlebloweren Edward Snowden har afsløret, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA benytter sig af. Ifølge eksperter kan de overvåge en hel befolknings færden på internettet. 

Ved hjælp af email-adresser, telefonnumre eller søgeord kan regimerne holde øje med mistænkte i realtid. Man kan kortlægge, hvem der kommunikerer med hvem og f.eks. finde frem til alle personer i landet, der har sendt en e-mail til menneskerettighedsorganisationen Amnesty International – hvilket i sig selv kan være tilstrækkeligt til at ryge i fængsel. De tre golfstater har alle love, der kriminaliserer kritik af regimerne. I Saudi-Arabien er det eksempelvis defineret som terrorisme at fremsætte ytringer, der »skader statens ry«. 

Ønsker øget eksport-gennemsigtighed
Derfor er man i Amnesty International tilfredse med, at Folketinget nu vil stramme op. Men et klart forbud, sådan som Enhedslisten havde foreslået, »ville være langt bedre«, siger generalsekretær Trine Christensen. Hun påpeger, at det er uklart, hvad det præcis betyder, at Danmarks praksis skal være i »den restriktive ende« i forhold til andre EU-lande.

- Under ingen omstændigheder er det i orden at eksportere danske produkter til et land, hvor de højst sandsynligt vil blive brugt til at krænke menneskerettigheder, siger hun. 

Generalsekretæren opfordrer desuden politikerne til at »gøre procedurerne for godkendelse af eksport af produkter langt mere gennemsigtige, så vi kan være sikre på, at reglerne bliver overholdt«. 

Forkæmper for stramning lempede selv reglerne
Afsløringen af salgene til bl.a. Saudi-Arabien skete trods omfattende forsøg på mørklægning fra Erhvervsstyrelsens side. Aktindsigter til Information blev udleveret med overstregninger af, hvilke lande eksporten var gået til. Kun ved at sammenstille en lang række aktindsigter lykkedes det at finde frem til, at eksporten var gået til de pågældende lande. 

Siden kom det frem, at det var SR-regeringen, der i al hemmelighed havde gjort det lettere at sælge våben og overvågningsteknologi til diktatorer. Udenrigsminister Anders Samuelsen oplyste i et svar til Folketinget, at det på politisk niveau i 2014 blev besluttet at »gå bort fra en mere restriktiv tilgang« til eksport af dual use produkter, og at det var sket uden at orientere Folketinget. 

Praksisændringen skete, mens Martin Lidegaard var udenrigsminister, men han har fastholdt, at han ikke vidste, der var tale om en lempelse. Det er ham, der har været primær pennefører på den beretning, der nu skal sikre, at der bliver strammet op. 

Er det her udtryk for en eller anden form for syndsforladelse fra din side? 

- Det håber jeg, siger Martin Lidegaard. 

- For at sige det ligeud: Jeg har været ulykkelig over, at den lempelse skete på min vagt. Det har jeg intet problem med at sige. Og jeg har hele tiden stillet mig undrende over for det. Derfor er jeg også glad for at kunne rette op på det nu. 

Minister: Vi arbejder på sagen
Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) skriver i en mail til Information, at regeringen bakker op om beretningen, fordi de »allerede har igangsat foranstaltninger, der lever op til formålet bag de ønskede tiltag«. 

- Regeringen arbejder allerede for skærpede regler på EU-niveau i de igangværende forhandlinger af revisionen af dual-use forordningen, fører en restriktiv praksis på området og har skærpet den administrative procedure og praksis på området, skriver han. 

Både De Radikale og Enhedslisten siger, at de løbende vil holde øje med de eksporttilladelser, der bliver givet, for at sikre, at ordlyden i beretningen også bliver fulgt i den konkrete sagsbehandling.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078