Iværksætterkomet fejrer vækst med USA-kontrakt
Efter blot 18 måneder på markedet går iværksætterfirmaet Shape Robotics ind på markedet i USA.
Firmaet sendte den første sine undervisningsrobotter, Fable, ud til en kunde for halvandet år siden. Siden har robotterne fundet vej til mere end 200 skoler og uddannelsesinstitutioner i over 20 lande. I samme periode har virksomheden fordoblet antallet af medarbejdere til nu 20.
Fable: En byg selv-robotFablesystemet består at tre typer moduler: funktionsmoduler, byggemoduler og udvidelsesmoduler. Byggemodulerne kan købes eller 3D-printes i forskellige former, så de kan indgå i både enkle eller komplekse robotter. Udvidelsesmodulerne åbner Fable, så den kan kombineres med andre systemer, for eksempel en smartphone, en robothånd, et 3D-printet robothoved, eller en laser-pointer. |
USA-kontrakt og ekspansionspenge
Der er etableret fast forhandlernet i hele Europa, og interessen er så stor, at virksomheden nu går ind på det lukrative undervisningsmarked i Amerika og Canada. Det sker gennem en helt frisk kontrakt med Pitsco Education, som i mange år har været eneforhandler af Lego Mindstorms i USA og har mere end 40 års erfaring.
Shape Robotics rejste sidste år 15 millioner kroner til udvikling af Fable. Nu er firmaet i gang med en ny investeringsrunde med henblik på at skalere salget yderligere op i Europa og USA.
- Interessen fra investorerne er meget stor. Vores økonomi ser fornuftig ud og alt går som planlagt, siger David Johan Christensen, administrerende direktør og medstifter i Shape Robotics, som blev startet som en spin-out virksomhed fra DTU i slutningen af 2015.
Robotter skal rulle
I disse dage lancerer Shape Robotics også en ny robot, Fable Spin, der som noget nyt kører på hjul. Den kan programmeres til at spille fodbold, rydde op, være social, overvåge et rum eller transportere emner fra A til B. Det nye modul har desuden en række sensorer indbygget.
Fable kan anvendes på alle niveauer fra teknologiforståelse i folkeskolen over matematik og informatik i gymnasiet til erhvervsuddannelser inden for industri og byggeri. Fx betyder ligheden med professionelle robotter, at den på erhvervsuddannelserne kan bruges til træning i programmering, automation, computervision, CAD design og kunstig intelligens.
Shape Robotics blev yderligere styrket i marts 2018 i år, da Lars Randel Nyengaard, tidligere senior director og bestyrelsesmedlem i Lego Education, blev formand for bestyrelsen.
DTU spin-out med succesShape Robotics’ to bagmænd, Moises Pacheco og David Johan Christensen, dengang var adjunkt og robotforsker, mødtes første gang i 2011 på Danmarks Tekniske Universitet. De ville begge udvikle et robotsystem som skulle være let at komme i gang med, samle og skille ad, selv for tidlige trin i folkeskolen. I slutningen af 2015 stiftede de to Shape Robotics som en spin-out virksomhed, Med midler fra Undervisningsministeriet og DTU blev den første Fable sendt til en kunde i 2017. Robottens dele fremstilles i hele verden og samles i Farum ved København. Robotten kan bruges til en række andre fag end teknologiforståelse og informatik, som for eksempel innovation. |