23948sdkhjf

11 virksomheder vil redde liv i Arktis

Necas, Sky-Watch, MyDefence med flere er med i iskoldt nordjysk samarbejde, som bliver fyret af ved international forsvars- og sikkerhedsmesse i Paris

Alt nødvendigt udstyr skal kunne bruges, også når temperaturen er minus 51 og forholdene reelt umulige.

Det er groft sagt udgangspunktet for et nordjysk samarbejde mellem en række små, mellemstore og et par større virksomheder og med Aalborg Universitet som tovholder.

Samarbejdet er døbt Defend Arctic og præsenterer sig selv for forsvars- og sikkerhedsbranchen på den internationale messe Eurosatory i Paris fra den 11. til den 15. juni. Det skriver Aalborg Universitet i en pressemeddelelse.

Virksomhederne bag Defend Arctic:
 Alpcon i Støvring med ekspertise i termoelektriske generatormoduler. 
 Ballard i Hobro med brændselsceller.
 DC Supply i Nørresundby sørger for de mobile containerløsninger.
 Hydrema i Støvring leverer dumperne, der kan transportere alle elementer.
 MyDefence i Nørresundby har specialiseret sig i teknologisk avancerede anti-drone løsninger.
 Sky-Watch i Støvring har udviklet og produceret avancerede droner siden 2009.
 Necas i Støvring producerer elektronik til meget krævende miljøer.
 Scanfiber Composites i Sindal har mange års erfaring i ballistisk beskyttelse og producerer letvægts-pansring baseret på fiberkompositter.
 Space Inventor i Aalborg udvikler og bygger satellitsystemer.
 Techpartners i Støvring yder rådgivning og konsulentbistand.
 Polog fra Frederiksberg er en dansk-grønlandsk virksomhed, som sørger for logistik til projekter i fjerntliggende egne.
• Aalborg Universitets Institut for Materialer og Produktion er projektejer, leder og administrator af Defend Arctic.

Kan klare sig med egne solceller og vindmølle
Det handler om hurtig og effektiv indsats ved ulykker og katastrofer i arktiske områder. Virksomhederne byder ind med hver deres kompetencer, og Aalborg Universitets Institut for Materialer og Produktion danner paraply med Bruno Winther som Head of Innovation.

Firmaernes vidt forskellige produkter samles i containere og bliver til et mobilt eftersøgnings- og redningssystem, som kan stationeres på strategiske steder og klare sig selv med solceller og egen vindmølle. Fx i Østgrønland hjælpen ellers kan være et halvt døgn eller mere undervejs.

Komponenterne bliver samlet så de kan bruges ved minus 51 grader, som er kravet fra Forsvaret og NATO.

Civile og militære perspektiver
Virksomhederne deltager med alt fra droner og forsvar mod uvedkommende droner over lavtflyvende mini-satellitter til radar- og kommunikationsgrej til truck-transport og topisolerede containere. En mobil kommandopost vil fungere som hjertet i hele Defend Arctic-løsningen.

Foruden civile eftersøgnings- og redningsaktioner, kan Defend Arctic også spille en rolle ved suverænitetshævdelse. Med containerne er der mulighed for at opsætte en mobil arktisk base til screening af fremmede aktiviteter med overvågning inden for 200 km. Til militært brug kan der tillige etableres pansret beskyttelse efter behov.

Eksperter i anorakker
Når Defend Arctic-firmaerne præsenterer det unikke koncept på messen i Paris, bliver det med 31 eksperter fra de respektive firmaer – og i ens hvide anorakker.

- Det er første gang i det hele taget, at så mange virksomheder går sammen i et uformelt samarbejde indenfor forskningsteknik, hvor konsortiet dannes efter opgaven. Vi drager i fælles flok til den internationale udstilling i Paris med tre sættevognstog og vil teste, om vi har ramt markedet rigtigt, siger Bruno Winther.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.092