23948sdkhjf

iPower skal udvikle fremtidens intelligente elsystem

Energiplatformen iPower får 60 mio. kr. i tilskud over de kommende fem år fra SPIR, Strategic Platform for Innovation and Research, til at udvikle fremtidens intelligente energisystem, det såkaldte Smart Grid.
iPower, som står for Strategisk Platform for Innovation og Forskning i Intelligent El, er en samarbejdsplatform, der skal bidrage til at udvikle et intelligent og fleksibelt energisystem. Til formålet har iPower modtaget 60 mio. kr. i støtte fra SPIR, Strategic Platform for Innovation and Research, som Det Strategiske Forskningsråd og Rådet for Teknologi og Innovation står bag.

- Det glæder mig, at iPower er udvalgt, for iPower er et nødvendigt initiativ for at gøre Danmark uafhængigt af fossile brændsler, og jeg er glad for, at det i SPIR-projektet er lykkedes at samle alle væsentlige kapaciteter og ressourcer i Danmark, som tilsammen kan løfte opgaven, siger Anders Troi, leder af iPower-platformen og chef for Programmet for Intelligente Energisystemer Risø DTU.

Omstilling af elproduktion og forbrug
iPowers overordnede opgave er at bidrage til udviklingen af et intelligent og fleksibelt energisystem, der kan håndtere den fleksible elproduktion fra vedvarende energikilder. Ligeledes får iPower til opgave at udvikle intelligente styringer af decentrale elforbrugs- og produktionsenheder, værktøjer til styring af de millioner af fleksible elapparater, som i fremtiden vil findes hos forbrugerne. Således skal hver enkelt husstand automatisk kunne kobles på den billigst tilgængelige strøm, uanset om den kommer fra vindmøller eller fra de traditionelle fossile energikilder.

- Der er et stort potentiale i danske virksomheder for at udvikle og producere intelligente decentrale elforbrugs- og produktionsenheder og styrings – og kontrolværktøjer. Det potentiale vil iPower bidrage til at udløse, siger Anders Troi.

Som led i omstillingen af elproduktionen skal iPower udvikle metoder til at undersøge elkundernes behov for og vilje til at anvende fleksible elapparater. Udviklingen af det intelligente elnet kombineret med påvirkning af elforbrugernes adfærd kan også give store samfundsøkonomiske besparelser med hensyn til investeringer i distributionsnettet.

Netværk med stor international erfaring
Risø Nationallaboratoriet for Bæredygtig Energi ved DTU er koordinator og den overordnede ansvarlige for at iPower-platformen, som er inddelt i otte parallelle delprojekter. Projektets i alt 31 samarbejdspartnerne omfatter en lang række virksomheder og forskningsinstitutioner, heriblandt 10 universiteter og 16 virksomheder. Blandt dem er giganter som Dong Energy, Danfoss, Grundfos, Vestas, Aalborg Universitet samt en række institutter på DTU, Risø DTU og Teknologisk Institut.

iPower bygger dermed på erfaringerne fra omfattende danske og internationale forsknings- og udviklingsprojekter, hvor partnerne i iPower er blandt hovedaktørerne. iPowers partnerkreds har således både volumen og bredde til at udvikle og demonstrere løsninger, der dækker alle kritiske aspekter af intelligente energisystemer med fleksibelt elforbrug.

- Jeg er sikker på, at denne samlede bevilling fra Det Strategiske Forskningsråd og Rådet for Teknologi og Innovation vil bringe ny viden i spil og dermed bidrage til at løse væsentlige samfundsudfordringer inden for energiområdet, siger Peter Olesen, formand for Det Strategiske Forskningsråds bestyrelse.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078