Internationale priser til Aalborg-forskere
Når industrien udvikler højeffektelektronik, er det nødvendigt, at de færdige produkter er både pålidelige og gennemtestede, inden de kommer på markedet. Det er dog ofte en langstrakt affære at få testet nye komponenter i produktion. Men forskere fra Aalborg Universitet har i samarbejde med Grundfos udviklet matematiske modeller, der gør det muligt at forudsige levetiden af komponenterne afhængigt af, hvilken belastning de bliver udsat for.
- Det er af enorm betydning for industrien, at de kan forudsige, hvornår de enkelte komponenter har nået den maksimale belastning. Det betyder nemlig, at man vil kunne udskifte komponenten, inden den fejler og dermed forhindre driftsnedbrud og omkostningstunge reparationer, siger professor Frede Blaabjerg, medforfatter på tre artikler, som sidste uge modtog prestigefulde internationale priser.
Netop artiklen om forskningen i komponenters levetid er blevet kåret som ”Best Paper” af tidsskriftet IEEE Trans. on Power Electronics, der anses for at være verdens mest prestigefulde tidsskrift inden for effektelektronik.
Noget, som industrien bag vedvarende energisystemer også er afhængig af, er, at koblingen til elnettet er robust, og at elnettet kan håndtere flere energiproducerende enheder på en gang, uden at det går ud over stabiliteten i produktionen. Det er de to forskningsområder, der er udgangspunktet for de to andre videnskabelige artikler, som også opnåede international hæder i sidste uge. Den ene artikel er kåret til ”Best Paper” i IEEE Journal of Emerging and Selected topics in Power Electronics, mens den anden har fået prisen som bedste artikel på konferencen IEEE Energy Conversion Conference.