23948sdkhjf

Lovgivning bremser droneudvikling

Danmarks voksende dronebranche angiver lovgivningen som hæmmende for vækst herhjemme. Det viser en stor kortlægning af den danske drone-branche

Den voksende del af drone-branchen i Danmark, som er avancerede brugere, bliver hæmmet af de nuværende regler. Selv om dronerne nu med intelligent teknologi selvstændigt kan overflyve store områder til for eksempel inspektions- og overvågningsopgaver, så forhindrer de nuværende regler ifølge branchen en effektiv brug af teknologien.

Det viser en kortlægning, rundspørge og analyse af den danske dronebranche, som Teknologisk Institut netop har offentliggjort.

I rapporterne kan man bl.a. se en tendens i retning mod flere, der anvender droner til komplekse formål som fx avancerede terrænopmålinger, inspektion af ufremkommelige konstruktioner, til fremdriftsrapportering i byggeprojekter, beredskab og landbrug.

- 59 procent af de avancerede brugere af droner nævner, at lovgivningen er en hæmsko for drone-industriens vækstmuligheder. Skal man fx inspicere højspændingsledninger, havvindmøller, solcelleparker eller marker i landbruget skal dronepiloten vandre i landskabet for at have øjenkontakt med droner. Men droner kan faktisk i dag flyve sikkert med hjælp fra kameraer og automatpilotsoftware, siger en af forfatterne bag rapporterne, konsulent Jesper Villadsen, Teknologisk Institut. 

30 procent vækst i professionelle virksomheder
Ud over en detaljeret kortlægning af brugen af droner i Danmark har Instituttet gennemført 36 interviews med avancerede brugere og teknologileverandører til droner. Det har mundet ud i fire rapporter, som er en del af resultatkontrakten ”Professionelle civile droner” for Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte under Uddannelses- og Forskningsministeriet.

I perioden januar til oktober 2016 er antallet af godkendte droneoperatører, teknologi-leverandører og systemintegratorer vokset med cirka 30 procent til godt 400 professionelle virksomheder og organisationer i den danske drone-branche. 137 virksomheder benytter droner til luftfoto mv., men samtidig er der flere avancerede brugere af droner på vej. For eksempel er brugen af droner i byggebranchen og til geografisk landmåling mere end firedoblet fra 15 til 66 virksomheder. 

Regulering af droner i Danmark og internationalt
Overordnet gennemgang af dronereguleringen i det danske marked med en skitsering af den ændring i reglerne, der blev foretaget i september 2016. Endvidere en gennemgang af regulering af droner internationalt med hovedvægten lagt på EU, en opsamling af danske dronevirksomheders reaktion på den danske lovgivning samt udvalgte initiativer i forhold til fremtidig regulering i den nærmeste fremtid.

Rapporten konkluderer bl.a., at 59 procent af avancerede dronebrugere finder at den nuværende lovgivning for restriktiv. Især efterspørges muligheden for at kunne overflyve større områder, hvor operatøren ikke har øjenkontakt med dronen.

Desuden mener brugerne, at der i den nuværende lovgivning er for stort fokus på privatlivets fred, og at dronernes maksimale flyvehøjde skal ændres fra 120 til 150 meter.

Læs de tre rapporter fra Teknologisk Institut
Regulering af droner i Danmark og internationalt

Dronebrancen i Danmark: Opdateret kortlægning 2017

Vækstpotentialer og barrierer i dronemarkedet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127