23948sdkhjf

Nordafrikanske regimer købte også dansk overvågningsteknologi

Listen over autoritære lande, som et firma i Nordjylland har fået tilladelse til at sælge masseovervågningsteknologi til, begrænser sig ikke til Golfen

Store dele af Mellemøsten er under overvågning med dansk teknologi.

Information har tidligere afdækket, at regimerne i golfstaterne Saudi-Arabien, Oman, Qatar og De Forenede Arabiske Emirater har købt dansk masseovervågningsteknologi. Ifølge dokumenter fra Erhvervsstyrelsen skal teknologien bruges til »national sikkerhed og efterforskning af alvorlige forbrydelser«.

Men de danske myndigheder har også godkendt salg af systemet til kongedømmet Marokko og Algeriet. Det kan Information og BBC nu afsløre på baggrund af aktindsigter fra Erhvervsstyrelsen. Systemerne, der fremstilles af den britiske våbengigant BAE Systems' datterselskab i Nordjylland, kan bruges til at overvåge en hel befolkning. 

Læs mere: Nørresundby-firma solgte masseovervågning til golfstater

For reformkræfter i de to lande er det dårligt nyt, vurderer Rasmus Alenius Boserup, der er mellemøstekspert og seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

For regimerne er sådan et overvågningsystem selvfølgelig en god mulighed for at kontrollere de grupper, de ser som en trussel. Og det er ikke bare terrorister, det er også den politiske opposition, som vi i Vesten vil mene er legitim, siger han.

- Det er tit svært at skelne mellem anti-terror-indsatsen og så politisk repression.

Både Algeriet og Marokko begrænser ytringsfriheden og fængsler menneskeretsaktivister, journalister og andre kritikere af regimerne, viser rapporter fra menneskeretsorganisationer som Amnesty International og Human Rights Watch. 

Og i Marokko er der klare indicier på, at regimet har brugt vestlig overvågningsteknologi til at forfølge fredelige kritikere. Her er journalister på onlineplatformen Mamfakinch blevet forsøgt overvåget med spionsoftware fra det italienske firma Hacking Team, der efter eget udsagn udelukkende sælger sine produkter til regeringer, politimyndigheder og efterretningstjenester.

Det afslørede forskere fra Citizen Lab ved University of Toronto i 2012.

I kategorien for masseovervågning
I modsætning til den form for mere målrettet overvågning efterlader det danske system ingen spor på målenes computere eller smartphones. Og teknologien er i stand til at overvåge et helt land, vurderer en af verdens førende eksperter i masseovervågning, seniorforsker Nicholas Weaver fra International Computer Science Institute ved University of Berkeley. 

- Den her type af system gør det muligt at holde øje med al ukrypteret internettrafik, lede efter beskeder, der tilhører specifikke personer og kortlægge folks sociale netværk. Det er i kategorien for masseovervågning, siger han. 

Både Algeriet og Marokko har ifølge dokumenter fra Erhvervsstyrelsen også indgået aftale om at købe en ekstrafunktion til systemet, der kan gøre det i stand til at læse visse krypterede beskeder. 

Myndigheder for firma vil ikke kommentere
De danske myndigheder er ifølge EU-reglerne på området forpligtet til at overveje menneskeretssituationen i køberlandene nøje, før de tillader eksport af teknologien. Det har ikke været muligt at få Erhvervsstyrelsen og Udenrigsministeriet til at svare på, hvilke vurderinger de lagde til grund, da tilladelserne blev udstedt. De to myndigheder har ikke ønsket at kommentere de konkrete sager.
 

Det vil BAE Systems heller ikke. I stedet skriver virksomheden i en mail til Information, at den overholder loven og virksomhedens egne principper for »ansvarlig handel«. 

Som beskrevet i torsdagens Information har Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) oplyst, at han vil tage initiativ til en drøftelse i regeringen af, om der er behov for skrappere kontrol på området.

Her er de undertrykkende regimer, Danmark sælger masseovervågning til

Seks regimer i Mellemøsten har købt avanceret udstyr til masseovervågning i Danmark. Det udgør en trussel mod menneskeretsaktivister, journalister og helt almindelige borgere. 

Algeriet
40 millioner indbyggere. Præsident Bouteflika har været ved magten siden 1999. Ifølge Human Rights Watch krænker regimet ytringsfriheden og forsamlingsfriheden og retsforfølger fagforeningsfolk og menneskeretsaktivister. Erhvervsstyrelsen har givet firmaet BAE Systems Applied Intelligence i Nørresundby tilladelse til at eksportere et system til masseovervågning af internettet til landet. Firmaet er et datterselskab af den britiske våbengigant BAE Systems. 

Saudi-Arabien
Kongedømme i Golfen med en befolkning på 31,5 millioner. Karakteriseres af ngo’en Freedom House som et af de 11 mest ufrie lande i verden – i samme kategori som Syrien, Nordkorea og Eritrea. Den 12. februar 2016, blot to uger inden kronprinsparret og en række ministre tog til Saudi-Arabien som led i et erhvervsfremstød, gav Erhvervsstyrelsen firmaet BAE Systems Applied Intelligence A/S tilladelse til at eksportere et masseovervågningssystem til landet. Ifølge tilladelsen skal systemet bruges til efterforskning af »alvorlige forbrydelser« og til »national sikkerhed«. 

Værdien af ordren er angivet til 70 millioner kroner.

I Saudi-Arabien er det ved lov defineret som terrorisme at fremsætte ytringer, der »forstyrrer« den offentlige orden eller »skader statens omdømme«. 

Information er i besiddelse af saudiske retsdokumenter, der viser, at menneskeretsaktivister er blevet fængslet, fordi de har kommunikeret med organisationer som Amnesty International. Sådanne ’forbrydelser’ kan let afsløres med systemet. 

Qatar
Emirat i Golfen med en befolkning på 2,2 millioner. Freedom House karakteriserer landet som ’ikke frit’. Kritik af emiren kan straffes med fængsel i op til 5 år. Og cybercrime-loven fra 2014 foreskriver op til tre års fængsel til folk, der poster online-indhold, som »strider mod sociale værdier eller principper« eller »fornærmer« andre. 

Erhvervsstyrelsen har givet firmaet BAE Systems Applied Intelligence tilladelse til at eksportere et system til masseovervågning af internettet til landet. Værdien af ordren er ukendt. 

Oman
Sultan-dømme i Golfen med en befolkning på 4,5 millioner. Regimet anvender ifølge Amnesty International vagt definerede cybercrime-love til at slå ned på fredelige kritikere. I Oman er det blandt andet ulovligt at bruge internettet til at sende beskeder, som »strider mod den offentlige orden eller moral« eller »fornærmer sultanen«. 

Den 8. maj 2015 gav Erhvervsstyrelsen firmaet BAE Systems Applied Intelligence A/S tilladelse til at eksportere et system til masseovervågning af internettet til landet. Systemet skal ifølge tilladelsen bruges til opretholde »national sikkerhed og efterforskning af alvorlige forbrydelser«. Værdien af ordren er ukendt. 

De Forenede Arabiske Emirater
Diktaturstat i golfen med 9 millioner indbyggere. På overfladen er landet mere liberalt og vestligt orienteret end sine nabolande, og i de senere år er særligt emiraterne Abu Dhabi og Dubai blevet populære turistmål. Men regimet slår hårdt ned på enhver, det mener udgør en trussel mod dets magt. I marts blev den sidste aktive menneskeretsaktivist, Ahmed Mansoor, anholdt og isolationsfængslet. Og adskillige gange de seneste år er han blevet angrebet med avanceret spionsoftware. 

Alligevel gav Erhvervsstyrelsen den 11. juli 2016 firmaet BAE Systems Applied Intelligence A/S tilladelse til at eksportere et system til masseovervågning af internettet til landets Indenrigsministerium, der ifølge dokumenterne skal bruge det til opretholdelse af »national sikkerhed og efterforskning af alvorlige forbrydelser«. 

Marokko
Kongedømme i Nordafrika med en befolkning på 34 millioner. Ifølge Human Rights Watch chikanerer og obstruerer regimet menneskeretsorganisationer og journalister, og ’mange’ idømmes lange fængselsstraffe efter unfair retssager for politiske forbrydelser. I Marokko er det ulovligt at ’skade’ monarkiet og islam. 

Erhvervsstyrelsen har givet firmaet BAE Systems Applied Intelligence A/S tilladelse til at eksportere et masseovervågningssystem til landet. 

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11