23948sdkhjf

Bygger satellit af sodavandsdåse

Gymnasielever arbejder på at bygge satellitter ud af tomme dåser. De skal smides ud fra fly og udføre forskellige målinger i atmosfæren.
Det er 1. x fra Nørresundby Gymnasium & HF, som eksperimenterer med at bruge tomme dåser til at bygge satellitter. Eleverne går under navnet CanSat.

En dåsesatellit består af en dåse med en lille processor, nogle måleinstrumenter samt en radiosender. I maj måned vil Aalborg Universitet sende de små dåsesatellitter op med et fly.

Tryk og temperatur
Satellitterne skal falde i gennem atmosfæren fra en højde på ca. 1 km og måle tryk og temperatur på vejen ned.

Derudover skal de enkelte skolegrupper vælge at måle en eller to fysiske størrelser mere, fx accelerationen via et accelerometer eller positionen via GPS.

Under turen tilbage til jordoverfladen skal satellitten sende data via radiosenderen, og grupperne skal modtage signalet fra jorden via deres computere samt en radiomodtager.

Raketdyst i Norge
I august måned skal en af grupperne deltage i en europæisk konkurrence afholdt af ESA (European Space Agency), hvor ti europæiske hold dyster med hinanden om at lave det bedste projekt og den bedste satellit.

I den konkurrence bliver satellitterne sendt op med en raket, og her skal de små satellitter også lave målinger under falder ned gennem atmosfæren.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078