Teknologisk træningsværktøj skal give bedre håndboldspillere
Det blev til både hård konkurrence og masser af gode inputs, da håndboldspillerne fra Bjerringbro-Silkeborg testede den foreløbige prototype af træningsværktøjet TacTowers.
Projektet er en del af Alexandra Instituttets forskningscenter InteractiveSpaces og har udgangspunkt i håndboldsporten. Fokus er på at træne split vision, hurtighed og samtidigt evnen til at tænke taktisk i pressede situationer, og under testen af TacTowers blev elitespillerne da også udfordret på flere måder.
Den kloge vinder
Testens indhold var to spil, der på hver sin måde arbejdede med overblik, strategi og hurtighed. Og det stod hurtigt klart, at man ikke kunne vinde på hurtighed alene. Derfor var de vindende spillere også hurtige til at give deres egen intelligens æren for sejren.
TacTowers består af fire søjler, hvorpå der sidder en række trykfølsomme bolde, som spillerne skal ramme for at få point. Søjlerne har kontakt til en computer, hvor træningsspillene indlæses. Under testen i Bjerringbrohallen var søjlerne sat op på en række med en spiller på hver side. Her kæmpede de så imod hinanden ved at se, hvem der hurtigst kunne tænde lamperne i de trykfølsomme bolde.
- Jeg synes, træningsværktøjet har potentiale, og det lægger i hvert fald op til en sjovere måde at træne på, end nogle af de ting vi gør nu, siger højrebacken Simon Kristiansen, der ud over førstepladsen i grundspillet også kan glæde sig over at være udtaget til landsholdet.
Udviklingen fortsætter
Derfor fortsætter arbejdet med TacTowers også hos InteractiveSpaces. Interaktionsdesigner Martin Ludvigsen stod for testen i Bjerringbro Hallen, og han har nu fået en lang række uvurderlige inputs med sig hjem til videreudviklingen:
Han arbejder også på, at TacTowers skal ud til endnu en spillertest inden alt for længe, så næste skridt i udviklingsprocessen kan testes. Denne proces følges fortsat med stor interesse af Team Danmark, hvor sportsfysiolog Thue Kvorning efterlyser værktøjer, der kan gøre test og træning mere bredt orienteret.
TacTowers er en udløber af iSport projektet, der er afsluttet. Men forskerne fra InteractiveSpaces, Arkitektskolen Aarhus, Datalogi og ACTIVEInstitute kan bruge flere af projektets konklusioner i deres videre arbejde. Og de meget konkrete inputs fra elitesportsudøverne til forbedringer kan tages videre i næste versions prototypearbejde.