23948sdkhjf

Schaeffler-lejer giver større præcision i spansk solcelle-anlæg

Den tyske leje-gigant har leveret tusinder af ledhoveder til det ambitiøse spanske solcelleprojekt; Andasol 1.
Solenergianlægget i Andasol i det sydlige Spanien arbejder med største præcision takket være lejeteknologi og knowhow fra Schaeffler Group Industrial. Anlægget udnyttes optimalt ved hjælp af ELGES ledhoveder i solfangerne. ELGES er Schaefflers varemærke inden for glidelejer, ledlejer og ledhoveder.

Tusindvis af ledhoveder understøtter de flere hundrede regulerbare hydrauliske parabolspejle, positionerer dem med millimeters nøjagtighed og holder dem permanent rettet mod solen.

Præcis regulering for større effektivitet
I den første enhed, Andosol 1, arbejder i alt 1.248 Schaeffler ledhoveder sammen med hydrauliske cylindre. Ledhovederne er direkte ansvarlige for anlæggets effektivitet og rentabilitet.

- Der stilles krav til lejerne om optimal præcision således, at anlægget kan opnå sin maksimale ydeevne. Derfor er ledhovederne konstant udsat for belastninger af en art, der hverken kan eller må undervurderes.

Således beskriver Dr. Arndt Schweigert kravene til lejringen. Han er chef for Schaefflers Sector Management, Power Generation, der udvikler specielle lejekonstruktioner til blandt andet. sol- og vandkraftværker.

Satser målrettet på vedvarende energi
Glidelejer er velegnede til langsomme og præcise oscillerende bevægelser. Her er det især vigtigt, at man undgår de såkaldte ”stick-slip” bevægelser, hvilket vil sige uønskede, rykvise bevægelser. Ledhoveder kan optage store kræfter og egner sig til vekslende belastninger. På denne måde kan de 150 meter lange solfangere konstant i dagens løb positioneres med ti millimeters nøjagtighed i forhold til solens bevægelse over himlen, fra øst mod vest.

Til Andasol 1 har Schaeffler desuden leveret 7.488 miljøvenlige glideplader i det nye blyfri Permaglide-materiale. Glidepladerne er monteret i understøtningen mellem de enkelte elementer i de 150 meter lange solfangere, hvor de sørger for, at positioneringen sker praktisk talt uden friktion.

Schaeffler Group Industrial udbygger systematisk sine aktiviteter inden for vedvarende energi. På vindenergiområdet har Schaeffler Group været aktør i mere end 30 år og er i dag samarbejdspartner for alle producenter af vindmøller og gearkasser i verden. I den nye Schaeffler unit: Sector Management, Power Transmission er alle aktiviteter og al ekspertise inden for solvarme-, bølge- og tidevandsenergi nu knyttet sammen. Dertil kommer områder som spærredæmninger, konventionel energiproduktion og energioverførsel.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078