23948sdkhjf

Rekordbevilling til aalborgensisk mobilteknologi

Med et samlet budget på 90 mio. kr. bliver Aalborg endnu en gang centrum for udviklingen af fremtidens mobilteknologier. Højteknologifonden igangsætter med en bevilling på 45 mio. kr. sit største forskningsprojekt nogensinde.
Bag projektet står den ledende internationale chipproducent Infineon Technologies’ afdeling i Aalborg, Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet og amerikanske Agilent Technologies, som er verdens største virksomhed inden for testudstyr til mobilkommunikation. Som en del af det ambitiøse projekt har Agilent besluttet at etablere en udviklings- og testafdeling i Aalborg.

Konsortiet, dvs. partnerskabet mellem universitetet og de to virksomheder, vil have fokus på høj ydelse, let testbarhed, et lavt strømforbrug og lave produktionsomkostninger, så man ikke blot udvikler ny teknologi, men også via innovation og konkurrencedygtige løsninger skaber et kvantespring inden for 4G- og LTE-teknologi.

- Nordjylland har gennem mange år været en drivkraft i udviklingen af nye trådløse teknologier. Med vores nye projekt styrker vi forskningen, vi sikrer ingeniørjob i regionen, vi får en international virksomhed til at slå sig ned i Aalborg, og vi gør klar til at indtage en førerposition på 4G. Der skulle ske noget nyt, hvis det nordjyske mobileventyr skulle have ny luft under vingerne, og der kommer i den grad til at ske noget nyt, understreger professor Preben Mogensen fra Aalborg Universitet.

- Man ville under alle omstændigheder kunne gå i gang med at udvikle 4G-teknologier i Aalborg, men det er dyrt. Hvis man skal kunne konkurrere med resten af verden, skal man både turde satse på innovation, og det skal være økonomisk bæredygtigt. Men hvis man ikke gør noget, bliver man overhalet udefra. Støtten fra Højteknologifonden er et stort boost, der både skaber muligheder og giver positiv afsmitning til mange andre områder, forklarer Preben Mogensen og tilføjer, at Aalborg Universitet ikke på egen hånd ville have haft mulighed for at etablere en så stor aktivitet inden for forskning og kompetenceopbygning inden for 4G.

Agilent Technologies etablerer i Aalborg et ny forsknings- og udviklingsteam, der skal arbejde med avancerede aspekter af 4G-test. I udviklingen af nye trådløse teknologier er testprocedurerne noget af det mest komplekse og tidskrævende. Testfasen tager ofte op mod en tredjedel af den samlede tid, men i samarbejde med Agilent stiler det såkaldte 4GMCT-konsortium mod at kunne effektivisere testbarheden ved at teste løbende i processen og derved gøre det endelige produkt billigere og mere konkurrencedygtigt.

- Vi er meget motiverede i forhold til at skulle arbejde sammen med Aalborg Universitet og Infineon Technologies om dette projekt. Den nye udviklingsafdeling åbner store muligheder for at deltage aktivt og vil få markant betydning for at indfri forventningerne til 4G-teknologierne, siger Steve Newton, der er vicepræsident og direktør i Agilent Technologies’ Measurement Research Laboratory.

- Vores ekspertise inden for mobilkommunikation-test vil tilføre en vigtig dimension til muligheden for at lykkes med dette spændende program, påpeger han.

Det område, man satser på inden for 4G, er kendt som LTE (Long Term Evolution), og alt tyder på, at dette system i løbet af de kommende år bliver den store teknologi inden for trådløs kommunikation. Det kræver dog et teknologiløft, før man for alvor kan skabe nye arbejdspladser på baggrund af LTE, og det er denne fase, som konsortiet satser på at kunne komme godt igennem med støtten fra Højteknologifonden.

Den tredje partner i udviklingskonsortiet er den amerikanske virksomhed Agilent Technologies, der p.t. har sine europæiske udviklings- og testafdelinger placeret i Irland og Belgien. I udviklingen af nye trådløse teknologier er testforløbene noget af det mest komplicerede og tidskrævende. Testfasen tager normalt næsten en tredjedel af den samlede tid, men i samarbejde med Agilent stiler man i det nye 4GMCT-projekt mod at kunne effektivisere testbarheden ved at teste løbende i processen og derved gøre det endelige produkt billigere og mere konkurrencedygtigt. Agilent, der er verdens største testhus, åbner i den forbindelse en decideret forsknings- og udviklingsafdeling i Aalborg.

- Det her er også en enestående mulighed for at få en chipproducent, et testhus og et universitet til at arbejde tæt sammen, og med midlerne fra Højteknologifonden kan vi skabe nogle løsninger, hvor man ikke bare skal satse på det sikre og på den måde gå forrest i innovationen. Jeg håber da lidt, at man andre steder i verden kigger på og siger: ”Det ser spændende ud, det vil vi være med i”. For det her skal ikke bare være en teknologisk platform, men også en katalysator til nye aktiviteter og til sikring af de eksisterende aktiviteter i regionen, siger professor Preben Mogensen.

Kilde: Aalborg Universitet - http://www.aau.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093