23948sdkhjf

Millioner til udvikling af ny røntgendetektor

Bedre scanning skal gøre danske fødevarer mere attraktive på eksportmarkederne

Der stilles højere og højere krav til kvaliteten af fødevarer leveret fra Danmark, og med en ny type røntgenscanner skal den danske kødkvalitet gøres endnu bedre. Det skriver Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

Modular Dark Field Detector hedder et projekt, der skal udvikle en røntgenscanner, som kan opfange uønskede organiske fremmedlegemer i kød, fx knoglerester, papir og træ. Eksportmarkederne og særligt England og Japan ønsker det fundet og fjernet i scanningen af deres kød.

- Selvom det ikke er farligt at indtage så små fremmedlegemer (cirka 1 mm, red.), er der på visse eksportmarkeder krav om en meget høj kødkvalitet. Ved at øge røntgenscannernes følsomhed kan vi gøre det finmaskede net, der i forvejen er i fødevareproduktionen endnu mere finmasket. Eksisterende udstyr kan allerede i dag minimere risikoen for, at farlige materialer som metaller og glas ikke ender ude hos forbrugerne. Men uønskede organiske materialer som papir, træ og små knoglestykker kan ikke opfanges af det eksisterende røntgenudstyr, siger projektleder, Lars Bager Christensen, der er seniorspecialist ved Danish Meat Research Institute på Teknologisk Institut.

Budget og bidrag
Ttitel: Modular Dark Field Detector

Samlet budget: 7 mio. kr.

Innovationsfondens investering: 5 mio. kr.

Varighed: 3 år

Scanneren skal dermed sikre, at der kommer færre tilbagekaldelser af forurenede fødevarer. Over 25 procent af forbrugerklagerne på vigtige eksportmarkeder handler om fund af de små fibermaterialer. Derfor anslås det også, at markedet for den nye type scannere er så stort, at der forventes en omsætning på 100 mio. kr. for den opstartsvirksomhed, der er det planlagte resultat af projektet.

Om partnerne:
Projektledelsen er på Teknologisk Institut, hvor Danish Meat Research Institute, DMRI, har mangeårig erfaring med at udvikle udstyr til anvendelse i fødevareproduktionen.

Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet har været projektleder for det bagvedliggende NEXIM projekt, et projekt som har demonstreret potentialet i den benyttede teknik.

DTU Nanotech har stor interesse og erfaring i fabrikation af mikrostrukturer til røntgenkomponenter og -analyse. Gennem tæt samarbejde med DTU Danchip får projektet adgang til de nødvendige state-of-the-art produktionsfaciliteter.

InnospeXion er producent og leverandør af fødevarescannere til verdensmarkedet og vil derfor kunne udnytte de udviklede komponenter til at befæste denne position.

Xnovo Technology har sin oprindelse på DTU og har som start-up etableret sig som OEM leverandør af analyseprogrammer til røntgenscannere til materialeundersøgelse.

FOSS har en lang historie som leverandør af sensorer og analyseudstyr til landbruget og tilgrænsende industrier.

Tican er som dansk eksportør af svinekød højt profileret på vigtige eksportmarkeder for som f.eks. England og Japan.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079