23948sdkhjf

Rasende tempo i droneudviklingen

I 2014 er der globalt dobbelt så mange drone-patenter som i 2013, som igen havde dobbelt så mange patenter som i 2009.
Verden over satser teknologiudviklerne på at skabe ny teknologi til droner. Især i USA, Kina og det øvrige Asien er udviklingen i antallet af patenter til droner kraftigt stigende. Det viser en ny analyse af internationale patenter indenfor drone-teknologi fra Teknologisk Institut.

- Vi kan konstatere at med øget computerkraft, sensorer, GPS, letvægtsmaterialer og avancerede produktionsmetoder betyder, at civil anvendelse af droner bliver stadig mere attraktivt. Efterspørgslen vokser, og det gør teknologiudviklingen også, siger centerchef Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut.

I perioden 1994-2016 er der globalt udtaget 4.313 patenter indenfor droneteknologi og udviklingen er accelererende. I 2014 er der dobbelt så mange patenter som i 2013, som igen havde dobbelt så mange patenter som i 2009.

Danmark glimrer med sit fravær
Det er især USA og Kina som ligger i spidsen. Det er mange af de klassiske luftfarts- og militærindustrielle virksomheder samt kinesiske teknikske universiteter, som satser kraftigt på droneteknologi. Fra Sverige optræder fx SAAB på listen, mens Danmark ikke er med.

- Danske virksomheder er i stedet aktive med især udvikling eller integration af teknologier, der kan anvendes af droner. Vi er i Danmark rigtig dygtige til at kombinere teknologier på nye innovative måder og på den måde skabe nye produkter. Det kan fx være at kombinere en drone med sensorer som kamera, avanceret databehandlingssoftware eller udvikling af lette hybride energisystemer til droner, som kan forlænge flyvetiden, siger direktør Anne-Lise Høg Lejre, Teknologisk Institut.

Analysen omfatter kerneteknologien bag dronerne og er afgrænset til patenter, hvor droner direkte er nævnt i patenterne. Sensorer, kameraer og andet udstyr, som kan anvendes i droner er ikke nødvendigvis omfattet. Analysen identificerer de primære aktører og de teknologier, som de især arbejder med.

Analysen fra Teknologisk Institut er finansieret af Styrelsen for forskning og innovation, som en del af en resultatkontrakt om droner. Her kan du hente analysen .
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094