DTU styrker forskning og uddannelse i fremtidens elsystemer
Med oprettelsen af et professorat med særlige opgaver inden for elektriske energisystemer styrker DTU nu forskning og uddannelse inden for fremtidens elsystemer, hvor vedvarende og decentrale energikilder – herunder vindkraft - vil spille en stadig mere central rolle.
- Jeg er meget taknemlig for den mulighed, der er givet mig, og vil gøre mit bedste for at styrke forskning, udvikling samt undervisning af unge ingeniører, siger han i anledning af udnævnelsen.
- Det nye professorat, og ikke mindst valget af Vladislav Akhmatov, falder helt i tråd med såvel DTU’s som CET’s strategiske mål om, at sikre forskning, innovation og uddannelse i Danmark på højeste faglige niveau, og muliggøre udviklingen af et nyt intelligent elforsyningssystem, som kan leve op til fremtidens krav og udfordringer, siger professor og centerleder Jacob Østergaard.
Vladislav Akhmatov har opbygget viden og ekspertise omkring drift af elektriske energisystemer med vindkraft, og betegnes blandt førende eksperter på et højt internationalt niveau. Han er civilingeniør (1999) og ph.d. (2003) fra DTU. Han startede sin tekniske karriere i transmissionsplanlægningen hos NESA A/S (som nu indgår i DONG Energy) i 1998. Hans opgaver har været opbygning af vindmøllemodeller for elforsyning, som på det tidspunkt var et uudforsket område, og stabilitetsanalyser af det østdanske transmissionsnet med nettilslutning af store havmølleparker. Fra 2003 til 2007 var han ansat hos den danske systemansvarlige virksomhed Eltra/Energinet.dk, hvor han blandt andet arbejdede med indpasning af vindkraft i det danske transmissionsnet og havde et tæt samarbejde med vindmølleproducenter, og fra 2007 til 2008 hos Siemens Wind Power med modeldannelsen og analyser af variabel-hastigheds vindmøller med frekvenskonvertere. Arbejdet omhandlede internationalt samarbejde og gav nyttige kontakter i industrien i Danmark og udland. Vladislav Akhmatov modtog Angelo’s Legat i 2002 for at bygge bro mellem elforsyningen og vindmøllebranchen. I 2006 modtog han Elektroprisen af Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) for bidrag til integration af vindkraft i det danske elsystem.
CET er et relativt nyt partnerskab mellem Energinet.dk, DONG Energy, Siemens Wind Power og DTU Elektro og beskæftiger i dag op mod 35 medarbejdere, hvoraf halvdelen er ph.d.-studerende og yngre forskere (post doc). Visionen er, at CET skal være et kompetencecenter, hvor viden om elforsynings¬systemer genereres, samles og deles gennem et nationalt og internationalt netværk. Centret skal endvidere være et attraktivt center for forskning, innovation og uddannelse i verdensklasse indenfor området elteknik, og en foretrukken samarbejdspartner inden for centrets virkefelt for den danske elforsyningsbranche og industri. Desuden skal CET være en væsentlig international aktør inden for forskning i elforsyningssystemer.