23948sdkhjf

F-35 er Danmarks nye kampfly

Lockheed Martins F-35A Lightning står til at blive Danmarks nye kampfly.
Regeringen indstiller, at F-35 (Joint Strike Fighter) skal være det danske forsvars nye kampfly.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Peter Christensen offentliggjorde på et pressemøde torsdag formiddag, at regeringen mener, at Danmark bør afgive en ordre på 27 fly af typen F-35A Lightning II.

Indstillingen kommer på baggrund af en rapport fra Nyt Kampfly Program-kontoret under Forsvarsministeriet, som har evalueret de tre kandidatfly, der har deltaget i opløbet. Favorit har længe været Joint Strike Fighter.

Udover F-35 drejer det sig om det fælleseuropæiske Eurofighter, og det amerikanske fly F18 Super Hornet.

K vil have flere fly
Herefter er der lagt op til, at de øvrige partier i Folketinget får mulighed for at se rapporten.

Hverken Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, Socialdemokraternes Henrik Dam Kristensen eller SF's Holger K. Nielsen ønsker onsdag at kommentere, at regeringen peger på F-35.

Mest åbenmundet er de De Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, der siger til Ritzau, at han synes, at 27 fly er for få.

- Jeg synes, det er for få fly, og jeg kan ikke tage stilling til, om det er det rigtige fly, før vi har modtaget rapporten fra det såkaldte kampflykontor, siger han.

- Men jeg er glad for, at vi kan få et forslag fra regeringen på banen, så vi kan komme i gang med forhandlingerne, for vi trænger til at få truffet en beslutning om nye fly. Det kan ikke vente længere.

Føljeton over to årtier
Og vejen mod de nye fly har været lang. Næsten 20 år er gået, siden Danmark i 1997 blev et af ni partnerlande, der gik sammen om at udvikle "morgendagens kampfly".

I 2007 oprettedes Projekt Nyt Kampfly, der skulle udarbejde en analyse, der skulle danne beslutningsgrundlag for politikernes valg.

Siden blev beslutningen udskudt af først daværende forsvarsminister Søren Gade (V) og siden af hans efterfølger, Gitte Lillelund Bech, der mente, at F-16 flyene havde flere gode år i sig.

I marts 2013 blev kampflykonkurrencen genopstartet, men der skulle gå yderligere tre år, før beslutningen kunne træffes.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063