23948sdkhjf

TV-vært blev vejriværksætter

Målestationsfirma bruger forskerpark som springbræt til eksportmarkederne.
Vejrstationer, der kan måle vind, temperatur, fugtighed og lysindfald drev Torben Klausen væk fra tjansen som meteorolog hos DMI og vejrvært på DR. I stedet valgte han livet som iværksætter med virksomheden Cumulus – vejret i skyen placeret i forskerparken Scion DTU.

- Jeg plejer jo at sige, at jeg har været hos DMI i 24,8 år, for hvis man er et sted i 25 år, så er det jo mangel på initiativ. Så jeg synes, det kunne være spændende at prøve noget nyt og ikke være på den samme arbejdsplads altid, fortæller Torben Klausen.

Til vejrs med eget firma
Udsprunget af firmaet Vejr2, som Torben Klausen startede helt tilbage i år 2000, er Cumulus nu et selvstændigt selskab. Cumulus er en vejrtjeneste, der laver målestationer, som kan registrere temperatur, fugtighed, vind, lysindfald og jordvarme. Vejrstationerne bygger på moderne teknologi, så selvom det er et fysisk produkt, er kernen IT. Alle de indsamlede data bliver nemlig tilgængelige på din computer eller telefon og kan deles til alle, som har brug for det - deraf mottoet ”Vejret i skyen”.

- Det var spændende at starte sit eget op. Alle meteorologer havde gået og talt om alt det, vi kunne gøre, hvis vi ikke var del af en stor, tung statsvirksomhed. I dag er der stadig folk, der takker mig fra DMI. Det sparkede også gevaldigt til dem, siger Torben Klausen.

Han begyndte nemlig at lave nogle former for udsigter på Vejr 2, som de aldrig havde prøvet på DMI, og de begyndte at sætte varsler op. Det gør DMI så også i dag.

Ser mod det store udland
- Hvis en landmand skal bruge seks timers tørvejr fra han har sprøjtet, så det ikke skylles af afgrøderne, så havde vi et system, hvis han kunne sætte en profil op og så fik han en sms seks timer før, der var varslet regn i hans postnummer. Det fik ret stor succes, forklarer Torben Klausen.

I dag er teknologien meget nemmere at sætte op, og det er ikke kun landmænd, der bruger Cumulus’ produkt. Målestationerne bliver lavet efter kundens ønsker, om de så skal måle vind, lysindfald eller flere parametre. Derfor har han både samarbejde med DMI, Roskildefestival, havneanlæg og konsortier.

- Næste skridt er at komme ud over landegrænserne. Der er flere af vores kunder, der har marker i Østeuropa, og vi har allerede en måler på Grønland og i England, fortæller Torben Klausen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094