Dansk teknologi til Mars - hvis vejret arter sig
Terma har udviklet udstyr og teknologi til ESAs ExoMars mission, som mandag den 14. marts bliver sendt mod den røde plante.
3
Billeder
ExoMars' opsendelsesvindue strækker sig fra den 14. til 25. marts. Tidspunktet er valgt, fordi Jordens og Mars’ baner i det tidsrum er optimale i forhold til hinanden og rejsen på 141 millioner km kan klares på syv måneder. Foto: ESA
Terma har udviklet en Remote Terminal and Power Unit (RTPU) til landingsmodulet. Firmaet har endvidere leveret Mission Control System, som overvåger og styrer missionen samt udviklet en simulator til at forberede procedurer og teste systemer til den egentlige drift.
RTPUen er både en ”traditionel” strømforsyning med kendt teknologi fra power-systemer så som Rosetta og MarsExpress samt en avanceret nyudviklet sensorpakke. Den skal foretage en lang række kontrolmanøvre og målinger af temperatur, tryk og landingsfartøjets orientering under turen ned mod Mars’ overflade. RTPUen medvirker desuden til frigørelsen af varmeskjoldet og faldskærmen samt styring af de små raketmotorer, der bruges under den sidste den af landingen.
Misser med to meter
ExoMars 2016-missionen består af to fartøjer. Dels en Trace Gas Orbiter (TGO), der skal i kredsløb om Mars, dels landingsfartøjet Schiaparelli.
Allerede i oktober i år når ExoMars frem Mars, hvor en del af satellitten med Termas udstyr skal ned på overfladen.
Som en interessant detalje slutter ”indsatsen” for Termas RTPU lige inden, Schiaparelli når overfladen. Blot to meter før "touch down" afbrydes strømmen til den. På det tidspunkt har enheden allerede sendt alle data til kontrolcentret i Darmstadt.