23948sdkhjf

Dansk teknologi til Mars - hvis vejret arter sig

Terma har udviklet udstyr og teknologi til ESAs ExoMars mission, som mandag den 14. marts bliver sendt mod den røde plante.
Hvis vejret holder og teknikken arter sig bliver teknologi og udstyr udviklet af danske Terma sendt mod Mars på mandag. Klokken 10:31 er opsendelsen af ExoMars planlagt fra Baikonur kosmodromen i Kasakhstan.

Terma har udviklet en Remote Terminal and Power Unit (RTPU) til landingsmodulet. Firmaet har endvidere leveret Mission Control System, som overvåger og styrer missionen samt udviklet en simulator til at forberede procedurer og teste systemer til den egentlige drift.

RTPUen er både en ”traditionel” strømforsyning med kendt teknologi fra power-systemer så som Rosetta og MarsExpress samt en avanceret nyudviklet sensorpakke. Den skal foretage en lang række kontrolmanøvre og målinger af temperatur, tryk og landingsfartøjets orientering under turen ned mod Mars’ overflade. RTPUen medvirker desuden til frigørelsen af varmeskjoldet og faldskærmen samt styring af de små raketmotorer, der bruges under den sidste den af landingen.

Misser med to meter
ExoMars 2016-missionen består af to fartøjer. Dels en Trace Gas Orbiter (TGO), der skal i kredsløb om Mars, dels landingsfartøjet Schiaparelli.

Allerede i oktober i år når ExoMars frem Mars, hvor en del af satellitten med Termas udstyr skal ned på overfladen.

Som en interessant detalje slutter ”indsatsen” for Termas RTPU lige inden, Schiaparelli når overfladen. Blot to meter før "touch down" afbrydes strømmen til den. På det tidspunkt har enheden allerede sendt alle data til kontrolcentret i Darmstadt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093