- Vi lukker helt ned i Kina på et tidspunkt
Frandsen Project trækker en stadig større del af produktionen hjem til Danmark. På sigt rykker hele forretningsområdet ud af Kina.
3
Billeder
De imponerende lamper på hotellet W Verbier i Schweiz er fremstillet af Frandsen Project. Alt lige fra udvikling, test og installation med mere har selskabet stået for. Foto: Frandsen Project
Bevægelsen fra Kina mod Danmark startede for
Væksten skal under kontrol
Frandsen Project er vokset gevaldigt det sidste halvandet års tid, og omsætningen ser ud til at bliver mere end det dobbelte af sidste år.- Vi var ikke helt klar til den store stigning, og vi har ansat mange nye folk, siger Thomas Hansen, der beskriver det som et luksusproblem, at tingene kom til at gå for hurtigt.
Firmaet sigter nu mod kontrolleret vækst for ikke at skabe udfordringer for sig selv, lyder det fra direktøren:
- Jeg er glad og stolt over, at vi har så meget dansk produktion – nu skal vi lige trække vejret og have helt styr på den fremtidige vækst, samtidig med at vi selvfølgelig skal nyde succesen.
- Vi lukker helt ned i Kina på et tidspunkt i vores projektafdeling på grund af hurtighed og fleksibilitet. Det er helt klart planen, at vi overgår til dansk og europæisk produktion, siger Thomas Hansen til Electronic Supply:
- Forståelsen af kvalitet er det nemmere at samarbejde med tyskere og hollændere om end med kinesere.
Fleksibilitet og tid er afgørende
Hovedårsagerne til skiftet er ifølge direktøren ganske klare.
- Kina har meget lav fleksibilitet. De er dygtige til at fremstille den samme vare om og om igen, men vi kræver en ekstrem kort proces fra det tidspunkt hvor produktet er færdigudviklet til vi har såvel prototyper som den endelige levering i perfekt kvalitet. I Danmark og Europa er forståelsen for vores behov for kvalitet og fleksibilitet meget bedre, og derfor kan det lade sig gøre, forklarer Thomas Hansen og understreger, at firmaet på detail området stadig sælger ting, der er produceret i Kina.
Tidsfaktoren er også af afgørende betydning for tilvalget af Danmark.
- Det tog oftest meget lang tid fra, at udviklingen i Danmark var færdig og til, at en prototype der kunne godkendes kom hjem, fordi der var behov for seks-syv prototyper. Så er projektet bare kørt i vores verden, så det var der ikke tid til at vente på. Nu er tidsfaktoren 100 procent styret i huset og i Danmark, for vi kan bedre kontrollere det, når det hele bliver lavet i Horsens og hos danske og europæiske underleverandører, siger Thomas Hansen.
Frigiver ressourcer til kerneforretningen
Fravalg af Kina betyder også, at Frandsen Project har fået frigivet ressourcer, der tidligere blev brugt på logistik og transport. Den tid og de penge bliver nu i stedet brugt på den udvikling, som firmaet lever af.
- Det handler meget om at gøre tingene lækre. Og det kan man bare ikke lave i Kina. Vi er en stor del af den kreative proces og indgår i samspil med designerne. Det kan både være om en ide til lamper eller et hotel, der er designet uden lys og derfor vil have input, forklarer Thomas Hansen.
Eksempelvis var Frandsen Project med til at designe lamper og oplyste skilte på konceptet Urban Ready Living i New York. Indtil videre har firmaet leveret armaturer til over 1.200 lejligheder til projekter affødt af konceptet.