Grundfos: Omkostningerne er udfordringen
De danske underleverandører skal være fleksible og i front teknologisk, hvis de vil gøre forretning med landets største industrivirksomheder - læs her de bedste råd til underleverandørerne fra pumpekoncernen.
Hvilke tendenser præger samarbejdet med underleverandørerne?
Den primære tendens er, at vi kategoriserer vores underleverandører i tre grupper. Og samarbejdet afhænger af, om virksomheden er klassificeret som enten key supplier, collaborative supplier eller transactional supplier. Vi har også klassificeret leverandørerne efter, om de leverer ind til globale kategorier, regionale kategorier, eller lokale kategorier. For en dansk underleverandør kan det betyde, at de tilhører en af de tre kategorier, og de fleste hører til i den lokale kategori i dag. Det er de gamle, traditionelle tendenser, der præger samarbejdet. Det er fokus på kvalitet, cost og levering. Af nye ting er det at deltage i produktudvikling, hvis man hører til i gruppen af key suppliers.
Hvad er jeres bedste råd til jeres underleverandører i 2016?
Mit bedste råd til vores underleverandører er at have fokus på cost og fleksibilitet – forudsat at kvaliteten er i orden. Underleverandørerne skal også finde ud af, hvor de vil være i forhold til at forsyne Grundfos. Ønsker man at være med i de store ting, så er man nødt til at vokse med Grundfos og etablere sig de steder, hvor vi har brug for varerne. Og det er jo ikke alle, der kan det.
Hvilke er de væsentligste krav til en underleverandør fra jer?
De leverandører, der primært leverer til Danmark, skal blive ved med at fokusere på højt kvalitetsniveau og levere indenfor de vinduer, som vi nu giver dem. Det er et krav, at de går ind i dialogen med Grundfos omkring disse ting.
Hvad adskiller danske fra udenlandske underleverandører?
Der er ikke noget specielt, der adskiller de danske underleverandører. Helt generelt er de meget kompetente og dygtige inden for de felter, som de er på. Teknologisk er de på højde med leverandører fra andre områder som Tyskland og så videre. Der, hvor vi har udfordringen, er på hele cost-strukturen. Danske underleverandører er dyrere, end når vi bevæger os længere sydpå og især østpå. Og det er et parameter, som, tror jeg, udfordrer mange.
Hvor stor en del af jeres underleverandører kommer fra Danmark?
Cirka syv procent af vores leverandør-portfolio er danske leverandører. Til gengæld har de 14 procent af værdien af indkøbet. Vi køber dyrere ting, hvor der indgår forædling og bearbejdning.
Hvor stor en del af jeres produkt kommer fra underleverandører?
Materialeandelen fra underleverandøren er på niveau med mange andre industrivirksomheder.
Hvordan vil I beskrive udviklingen i brugen af danske underleverandører?
Historisk er Grundfos startet op med underleverandører i nærheden. Så er der sket en stille og rolig udvikling, og vi har fået flere danske leverandører, der har været med til at følge os ud i verden.
Den globale udvikling gør, at det bliver sværere og sværere, at de leverandører, der topper på kvalitet, cost og levering også er danske. Vi er gode til mange ting i Danmark, men vi er ikke verdensmestre til alle ting. Vi vil nok i de kommende år se, at danske underleverandører vil blive brugt til forsyninger i Danmark og de nære områder, primært Europa.